Oto którą stroną folii aluminiowej zawijać potrawy na grilla i do piekarnika
Wydaje Ci się, że wiesz wszystko o gotowaniu i kuchennych akcesoriach? Możemy cię nieźle zaskoczyć! Dowiedz się, jak folia aluminiowa do piekarnika powinna być używana. Nie bez powodu ma ona dwie strony.
Folia aluminiowa to popularne akcesorium kuchenne stosowane do pieczenia mięsa czy ryb. Każda z jej stron ma całkowicie inną funkcję, którą wykorzystuje się do przygotowywania posiłków. Kiedy stosować matową, a kiedy błyszczącą stronę?
Jedna folia, a tyle funkcjonalności
Folia aluminiowa - odkrywamy tajemnice
Jeśli jesteś miłośnikiem gotowania, powinieneś wiedzieć, która strona folii jest do czego. Dzięki temu wiele zyskasz, a twoje potrawy nie stracą na jakości i smaku. Matowa strona, jeśli pieczesz rybę lub mięso, powinna być na zewnątrz, aby równomiernie upiec swoje danie. I odwrotnie, jeśli nie chcesz, aby jedzenie się przegrzało, chcesz je jedynie przechować, zastosuj matową stronę do wewnątrz tak, aby jedzenie się z nią stykało. Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, zaś matowa niweluje wpływ wysokiej temperatury. Skąd taka różnica w funkcjonalności? Wynika to przede wszystkim ze sposobu produkcji folii, czyli frezowania. Co to oznacza w praktyce? Podczas tworzenia folii aluminiowej stosuje się ciepło i napięcie, aby ją ukształtować, wtedy obie warstwy dociskane są do siebie i frezowane, bez tego pękłyby. Stąd właśnie folia ma dwie strony.
Jak nie używać folii?
W niektórych przypadkach nie możemy używać folii aluminiowej. Na pewno nie stosuj jej w mikrofalówce, ani nie łącz z metalowymi naczyniami, jak choćby miską. Dlaczego? Ponieważ dochodzi wtedy do reakcji chemicznej, która uwalnia związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w posiłkach daniach, przez co tracą one swoje walory witaminowe. Teraz już wiesz, jak prawidłowo stosować folię aluminiową do piekarnika.