Oto którą stroną folii aluminiowej zawijać potrawy na grilla i do piekarnika
Wydaje Ci się, że wiesz wszystko o gotowaniu i kuchennych akcesoriach? Możemy cię nieźle zaskoczyć! Dowiedz się, jak folia aluminiowa do piekarnika powinna być używana. Nie bez powodu ma ona dwie strony.
14.06.2023 | aktual.: 14.06.2023 22:01
Folia aluminiowa to popularne akcesorium kuchenne stosowane do pieczenia mięsa czy ryb. Każda z jej stron ma całkowicie inną funkcję, którą wykorzystuje się do przygotowywania posiłków. Kiedy stosować matową, a kiedy błyszczącą stronę?
Jedna folia, a tyle funkcjonalności
Folia aluminiowa - odkrywamy tajemnice
Jeśli jesteś miłośnikiem gotowania, powinieneś wiedzieć, która strona folii jest do czego. Dzięki temu wiele zyskasz, a twoje potrawy nie stracą na jakości i smaku. Matowa strona, jeśli pieczesz rybę lub mięso, powinna być na zewnątrz, aby równomiernie upiec swoje danie. I odwrotnie, jeśli nie chcesz, aby jedzenie się przegrzało, chcesz je jedynie przechować, zastosuj matową stronę do wewnątrz tak, aby jedzenie się z nią stykało. Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, zaś matowa niweluje wpływ wysokiej temperatury. Skąd taka różnica w funkcjonalności? Wynika to przede wszystkim ze sposobu produkcji folii, czyli frezowania. Co to oznacza w praktyce? Podczas tworzenia folii aluminiowej stosuje się ciepło i napięcie, aby ją ukształtować, wtedy obie warstwy dociskane są do siebie i frezowane, bez tego pękłyby. Stąd właśnie folia ma dwie strony.
Jak nie używać folii?
W niektórych przypadkach nie możemy używać folii aluminiowej. Na pewno nie stosuj jej w mikrofalówce, ani nie łącz z metalowymi naczyniami, jak choćby miską. Dlaczego? Ponieważ dochodzi wtedy do reakcji chemicznej, która uwalnia związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w posiłkach daniach, przez co tracą one swoje walory witaminowe. Teraz już wiesz, jak prawidłowo stosować folię aluminiową do piekarnika.