Oto którą stroną folii aluminiowej zawijać potrawy na grilla i do piekarnika

Wydaje Ci się, że wiesz wszystko o gotowaniu i kuchennych akcesoriach? Możemy cię nieźle zaskoczyć! Dowiedz się, jak folia aluminiowa do piekarnika powinna być używana. Nie bez powodu ma ona dwie strony.

Obrazekfolia aluminiowa do piekarnika fo. freepik
SKOMENTUJ

Folia aluminiowa to popularne akcesorium kuchenne stosowane do pieczenia mięsa czy ryb. Każda z jej stron ma całkowicie inną funkcję, którą wykorzystuje się do przygotowywania posiłków. Kiedy stosować matową, a kiedy błyszczącą stronę?

Jedna folia, a tyle funkcjonalności

Obrazek
Folia aluminiowa ma dwie strony. Fot. Genialne.pl

Folia aluminiowa - odkrywamy tajemnice

Jeśli jesteś miłośnikiem gotowania, powinieneś wiedzieć, która strona folii jest do czego. Dzięki temu wiele zyskasz, a twoje potrawy nie stracą na jakości i smaku. Matowa strona, jeśli pieczesz rybę lub mięso, powinna być na zewnątrz, aby równomiernie upiec swoje danie. I odwrotnie, jeśli nie chcesz, aby jedzenie się przegrzało, chcesz je jedynie przechować, zastosuj matową stronę do wewnątrz tak, aby jedzenie się z nią stykało. Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, zaś matowa niweluje wpływ wysokiej temperatury. Skąd taka różnica w funkcjonalności? Wynika to przede wszystkim ze sposobu produkcji folii, czyli frezowania. Co to oznacza w praktyce? Podczas tworzenia folii aluminiowej stosuje się ciepło i napięcie, aby ją ukształtować, wtedy obie warstwy dociskane są do siebie i frezowane, bez tego pękłyby. Stąd właśnie folia ma dwie strony.

Obrazek
folia aluminiowa jedzenie, fot. freepik

Jak nie używać folii?

W niektórych przypadkach nie możemy używać folii aluminiowej. Na pewno nie stosuj jej w mikrofalówce, ani nie łącz z metalowymi naczyniami, jak choćby miską. Dlaczego? Ponieważ dochodzi wtedy do reakcji chemicznej, która uwalnia związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w posiłkach daniach, przez co tracą one swoje walory witaminowe. Teraz już wiesz, jak prawidłowo stosować folię aluminiową do piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo