Plastikowe woreczki, których lepiej unikać. Twoje zdrowie ci podziękuje, jeśli z nich zrezygnujesz
Kupując w sklepie kaszę lub ryż, nie zwracamy uwagi na ich opakowanie. Producenci tak przyzwyczaili konsumentów do tych folijek, w które są opakowane, że ciężko wyobrazić sobie inną możliwość. Tymczasem te plastikowe woreczki są megaszkodliwe. Podpowiadamy, jak ich unikać.
08.08.2023 17:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Po wyciągnięciu z kartonika wrzucamy do gotującej się wody i gotowe. Nie musimy martwić się odmierzaniem ziaren lub ryzykiem sklejenia ich ze sobą. Jak się okazuje, używanie ryżu lub kaszy w woreczkach jest groźne dla zdrowia, ponieważ materiał, z którego są wykonane, zawiera bisfenol A.
Czym jest bisfenol A?
To uwalniana podczas gotowania produktów w woreczkach substancja chemiczna. Zazwyczaj bisfenol A (określany skrótem BPA) stosowany jest do utwardzania tworzyw sztucznych. Okazuje się, że jego działanie jest bardzo podobne do estrogenu. W efekcie może wywoływać poważne zaburzenia gospodarki hormonalnej. Ma więc negatywny wpływ na płodność, uszkadza rozwój układu nerwowego u dzieci, powoduje poronienia, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Warto dodać, że bisfenol A niekorzystnie oddziałuje na sprawność seksualną oraz ekspresję genów. Z tego względu w wielu krajach świata został on całkowicie zakazany, m.in. w Korei, Japonii, Kanadzie oraz w kilku stanach USA. Natomiast w Unii Europejskiej od 2011 roku obowiązuje zakaz stosowania tej substancji w produkcji np. butelek dla niemowlaków i dzieci. Mimo to nie wycofano z rynku całkowicie bisfenolu A, dlatego my sami musimy z niego zrezygnować. Nie kupujmy go w formie tworzyw sztucznych albo plastikowych opakowań na żywność. A jeśli decydujemy się na zakup ryżu w torebkach, to przed gotowaniem koniecznie wyciągajmy go.
Jak unikać plastikowych woreczków?
Warto zaznaczyć, że w obecnym czasie nie da się wyeliminować bisfenolu A całkowicie. Jedynie można go ograniczać samodzielnie. Jak? Aby to zrobić, nie należy:
- kupować pojemników z oznaczeniem "3" lub "7", ponieważ w ich produkcji używa się BPA (zawsze wybieraj te o oznaczeniu "BPA-free");
- podgrzewać posiłków w plastikowych pojemnikach lub talerzach;
- przechowywać mrożonych lub świeżych warzyw w plastikowych opakowaniach;
- wybierać produktów w formie konserwy lub puszek, a słoików;
- zabierać ze sobą papierowych paragonów, ponieważ zawarty w nich bisfenol A jest prawie 1000 razy większy niż w żywności. Warto dodać, że w 46% przenika przez skórę do naszego organizmu. Z tego powodu lepiej wybrać paragony elektroniczne.