Po zakupach moje banany lądują w zlewie. Już się nie martwię i jestem spokojna
Mycie owoców po zakupie to standardowa czynność, którą każdy powinien robić. W ten sposób pozbywamy się bakterii i pestycydów, które często zalegają na ich powierzchni. Czy trzeba myć banany, skoro i tak ściągamy z nich skórkę? Odpowiedź może cię zaszokować!
07.10.2023 16:33
Jeśli nie myjesz owoców i warzyw przed zakupem, to popełniasz wielki błąd. Nawet nie wiesz, ile niebezpiecznych żyjątek czyha na ich powierzchni. Z pewnością nie chcesz ich jeść, dlatego tak ważne jest, by porządnie oczyścić jedzenie. Nie ma znaczenia, czy to owoce, które jadamy ze skórką, czy też obrane. Dlaczego trzeba je myć? Sprawdź poniżej.
Czy trzeba myć banany?
Zobacz także
Jak najlepiej myć owoce i warzywa ze skórką?
Nie potrzebujesz specjalnych detergentów, by dobrze umyć owoce i warzywa. Wystarczy bieżąca woda, a dla tych, którzy są szczególnie ostrożni, niewielki dodatek octu lub soku z cytryny. Z pewnością unikaj mocnych detergentów i chemii, która może wniknąć do miąższu i spowodować poważne zatrucie. W misce z wodą możesz umieścić kilka litrów wody i szklankę octu kuchennego. Niech warzywa i owoce pozostaną w tej kąpieli na kilka minut, a następnie przepłucz je pod kranem. Jeśli zobaczysz ziemię lub osad na ich powierzchni, spróbuj delikatnie potrzeć szorstką stroną gąbki, a następnie spłucz pozostałości. Po każdym myciu umyj dłonie i zlew, by zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.