PoradyPokrusz i odstaw na 2 dni. Wzmocni rośliny i zwiększy plony

Pokrusz i odstaw na 2 dni. Wzmocni rośliny i zwiększy plony

karmienie sadzonek fot. ГЕНЕРАЛЬСКИЙ САД/youtube / freepik
karmienie sadzonek fot. ГЕНЕРАЛЬСКИЙ САД/youtube / freepik
Manuel

24.06.2023 09:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odpowiednie karmienie sadzonek sprawia, że wyrastają one na dużo silniejsze i zdrowsze rośliny niż zazwyczaj. Mamy dla ciebie propozycję bardzo prostego nawozu, który przygotujesz w oparciu o kawałek starego chleba i odrobinę mleka i cukru.

Wczesny okres rośliny często jest kluczowy dla jej rozwoju. A w przypadku warzyw i owoców to od tego najbardziej zależy, ile owoców wyda ono w przyszłości. Dlatego warto dobrze odżywiać młode sadzonki jeszcze na etapie ich rozwijania się w doniczkach, czy podczas pierwszych dni, kiedy trafiają do gruntu.

Zalety odżywki bazującej na chlebie i mleku

Odżywka dla sadzonek bazująca na chlebie i mleku jest bardzo tania w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli masz zestarzały chleb (może on nawet być spleśniały, czy całkowicie wysuszony). Do tego jest ekologiczna i stanowi bardzo pożywny pokarm dla młodych roślin. Warto ją stosować przede wszystkim do warzyw, takich jak: pomidory, ogórki i różne odmiany kapusty. Odżywka ta przyśpiesza wzrost i rozwój młodych roślin  i sprawia, że ich łodygi są grube i mięsiste, a liście mają zdrowy i intensywny, jasnozielony kolor. Sprzyja ona wzrostowi korzeni, bo nasyca glebę pożytecznymi kulturami bakterii, aminokwasami, licznymi minerałami, witaminami i innymi pomniejszymi składnikami odżywczymi.

karmienie sadzonek, fot. ГЕНЕРАЛЬСКИЙ САД/youtube
karmienie sadzonek, fot. ГЕНЕРАЛЬСКИЙ САД/youtube

Karmienie młodych sadzonek chlebem i mlekiem

Zacznij od wzięcia dowolnego większego kawałka chleba (ćwiartka typowego bochenka powinna wystarczyć). Może to być zarówno świeży, jak i stary chleb. Obecność pleśni czy to, że jest wysuszony, nie przeszkadza tutaj w niczym. Zamiast chleba możesz użyć też krakersów. Teraz weź litrowy słoik, połam chleb na kawałki i wrzuć je do środka tak, aby zapełniły pojemnik do mniej więcej połowy. Następnie zalej go do pełna litrem letniej lub zimnej wody. Teraz dodaj jedną łyżeczkę cukru. Zamknij słoik wieczkiem i odstaw w miarę ciepłe miejsce do fermentacji na dwa dni. Następnie przecedź roztwór przez sitko i rozcieńcz 3 litrami wody. Na końcu dodaj trzy łyżki mleka i przelej do dowolnego pojemnika. Rośliny należy podlewać dwa, trzy razy w odstępie 10 dni.