Połóż na każdej półce lodówki. Pozbędziesz się wilgoci i przykrych zapachów
Lodówka to jeden z najważniejszych sprzętów w domu. Trudno dziś wyobrazić sobie bez niej życie. To dzięki niej żywność jest świeża i nadaje się do spożycia jeszcze wiele dni po zakupie. Zdarza się, że wydobywa się z niej nieprzyjemny zapach. Jest na to sposób. To kreda w lodówce.
28.08.2023 20:56
W lodówce przechowujemy różne rzeczy — zaczynając od nabiału, na surowym mięsie kończąc. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie produktów, bowiem w ten sposób wydłużamy ich świeżość, ale też ograniczamy rozprzestrzenianie się nieprzyjemnych zapachów.
Jak przechowywać rzeczy w lodówce, aby były świeże jak najdłużej?
Standardowa lodówka utrzymuje stałą temperaturę na poziomie 4-6 stp. C. W szufladzie na warzywa i owoce panuje nieco niższa temperatura, która zwykle wynosi 2 stp. C. Przy rozpakowywaniu zakupów, warto trzymać się kilku zasad. Dzięki nim żywność będzie świeża znacznie dłużej. Zacznijmy od najwyższej półki w lodówce. Panuje tam nieco wyższa temperatura, która sprzyja rozwojowi pałeczek kwasu mlekowego. Trzymaj na niej mleko, jogurty, kefiry i maślanki.
Na środkowej półce powinno trzymać się produkty, które psują się najszybciej, takie jak wędliny, twaróg, ser czy dania przetworzone (np. resztki obiadu). Jeśli chodzi zaś o najniższą półkę, to miejsce dedykowane surowemu mięsu i rybom. Panuje tam najniższa temperatura, która zapobiegnie rozkładaniu się bakterii w mięsie. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu każdego z produktów. Ser i wędliny przełóż do hermetycznie zamykanego opakowania, a warzywa trzymaj z dala od owoców, najlepiej na osobnych półkach. Słoiki z przetworami trzymaj na drzwiczkach lodówki.
Kreda w lodówce — sposób na uciążliwy zapach
Zdarza się, że w lodówkach zaczyna gromadzić się nadmiar wilgoci. Zauważysz to na tylnej ściance lodówki, bowiem zaczną zbierać się na niej krople wody. A stąd już tylko krok do nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z lodówki przy każdym otwarciu. Czy można temu zapobiec?
Można. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jedną rzecz. Chodzi o kredę, tę samą, którą nauczyciele piszą po tablicy. Kupisz ją w każdym sklepie papierniczym i wydasz nie więcej niż 5 złotych. Kreda posiada właściwości higroskopijne, przez co pochłania nadmiar wilgoci, a do tego, pochłania wszelkie nieprzyjemne zapachy wydobywające się w lodówki. Jak jej użyć? Połóż po jednej sztuce kredy na każdej z półek, z dala od drzwi lodówki. Po godzinie pozbędziesz się uciążliwego problemu. Pamiętaj jednak o tym, aby wymieniać kredę raz w tygodniu.