PoradyLajfhakiPosłuchałam rad koleżanki i już nie brudzę kuchenki podczas gotowania

Posłuchałam rad koleżanki i już nie brudzę kuchenki podczas gotowania

Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania, fot. Adobe Stock
Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania, fot. Adobe Stock
Adrianna Trusiuk
05.09.2023 16:42

Po każdym smażeniu twoja kuchenka wygląda, jakby przeszło przez nią tornado? To popularny problem, z którym boryka się wiele osób. Wyjaśniamy, jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania.

Niezależnie od tego, czy lubisz gotować, czy też nie, najgorsze jest sprzątanie po przygotowaniu posiłku. Jeśli nie chcesz marnować czasu na szorowanie kuchenki, wypróbuj jeden z poniższych patentów.

Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania?

Mycie kuchenki gazowej zajmuje mnóstwo czasu. Trzeba ściągnąć z niej palniki, dokładnie wyczyścić całą powierzchnię, wypolerować, a na końcu, położyć palniki z powrotem. Czy można jakoś ułatwić sobie to zadanie? Tak. Wystarczy, że po każdym gotowaniu wetrzesz w powierzchnię kuchenki mleczko do czyszczenia. Nie musisz przy tym zdejmować palników. Mleczkiem wysmaruj kuchenkę i pozostaw je tak na 10 minut. Po tym czasie przetrzyj powierzchnię wilgotną ściereczką z mikrofibry. Kuchenka będzie lśnić czystością. Zamiast mleczka, możesz użyć sody połączonej z octem w proporcji 1:1. Soda i ocet wchodzą w silną reakcję chemiczną, przez co usuwają nawet najtrudniejsze zabrudzenia, m.in. plamy z przypalonego tłuszczu. Dla lepszego efektu taką mieszankę pozostaw na powierzchni przez 10 minut. Na końcu, przetrzyj kuchenkę czystą i wilgotną gąbką. Ten patent można stosować także na kuchenkach elektrycznych czy indukcji.

Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania, fot. Adobe Stock
Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania, fot. Adobe Stock

Jak ograniczyć rozpryskiwanie się tłuszczu z patelni?

W trakcie smażenia tłuszcz pryska na wszystkie strony? Możesz temu zapobiec. Przed smażeniem, upewnij się, że patelnia jest całkowicie sucha. To właśnie woda odpowiada za pryskanie, bowiem wchodzi w reakcję z tłuszczem. Jeśli smażysz mięso, zadbaj o to, aby przed obróbką było całkowicie suche. W tym celu wytrzyj je za pomocą czystego ręcznika papierowego. A co z mrożonkami? Wyjmij je z zamrażarki na dwie, trzy godziny przed planowanym gotowaniem. Zanim wrzucisz produkty na rozgrzaną patelnię, połóż warzywa na sitku, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody. Przy każdym smażeniu używaj pokrywki. W ten sposób, tłuszcz nie będzie miał szansy przedostać się na kuchenkę. Jest jednak jeszcze jeden patent, który stosowały nasze babcie. Wystarczy, że na czystą patelnię wysypiesz szczyptę soli i dopiero wtedy wylejesz na nią olej. Sól wchłonie nadmiar wody, ograniczając pryskanie tłuszczu.

Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania? Fot. Unsplash
Jak nie ubrudzić kuchenki podczas gotowania? Fot. Unsplash
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także