15 niezawodnych kulinarnych trików, których nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni
Codzienne przygotowywanie posiłków nie musi być żmudnym oraz czasochłonnym zajęciem. Poznaj proste kulinarne triki i zacznij spełniać się w kuchni.
16.10.2020 11:30
1. Zamiennik sitka
Zaparzacz do herbaty to doskonały przyrząd, dzięki któremu równomiernie rozsypiesz mąkę na stolinicy czy cukier puder na deserze.
2. Omlet przypominający tornado
Prosty sposób na podanie omletu w niecodziennej odsłonie. Wystarczą tylko dwie pałeczki.
3. Chrupiące bułki
Przy pomocy tostera upieczesz nie tylko chleb. Jeśli w domu masz tylko bułki, przekrój je na pół i ustaw nad gorącymi kratkami. Po kilku minutach równomiernie się przypieką.
4. Zamiast widelca
Do rozdrobnienia ugotowanej piersi z kurczaka bądź indyka użyj miksera. Efekt z pewnością Cię zadowoli. ;)
5. Babeczki z aromatem cytrusów
Jeżeli nie posiadasz papilotek, a masz ochotę na domowe babeczki, to ciasto wlej do wydrążonych połówek pomarańczy bądź mandarynek. Możesz upiec je w piekarniku bądź na grillu.
6. Sposób na pomidory
Jak szybko przekroić na pół pomidorki koktajlowe? Ułóż je między dwoma plastikowymi pokrywkami. Górną część przytrzymaj ręką i rozpocznij krojenie.
7. Pizza jak nowa
"Wczorajsza" pizza może szybko odzyskać świeżość. Wystarczy, że umieścisz ją w mikrofalówce wraz ze szklanką wody. Parujący płyn sprawi, że na przekąsce wytworzy się chrupiąca skórka.
8. Dobre mrożenie
Nie wyrzucał pozostałych z obiadu ziół. Zamroź je wraz z oliwą w pojemnikach do lodu. Będą doskonałym dodatkiem do zup i innych dań.
9. Zielona pasta
Guacamole nie zmieni koloru w lodówce, jeśli wciśniesz w masę pestkę po awokado i przykryjesz folią spożywczą.
10. Pomidorowy recykling
Jeśli kupiłeś zbyt rzadki sos pomidorowy, to odsącz nadmiar wody na sitku. Płyn możesz dodać do zupy lub wykorzystać podczas gotowania ryżu.
11.Ciągnący się ser na zamówienie
Grzanki z serem możesz w prosty sposób zrobić w tosterze. Wystarczy, że przekręcisz go na bok. ;)
12. Idealne dopasowanie
Za mała pokrywka? Przełóż przez uchwyt dowolny patyczek bądź drewnianą łyżkę i oprzyj na rancie garnka.
13. Pończochy odnajdą się w kuchni
Cebulę przechowuj w rajstopach. Tak zabezpieczona zachowa świeżość nawet przez 8 miesięcy.
14. Sposób na mleko
Mleka nie przechowuj na drzwiczkach lodówki. Ciągłe ich otwieranie sprawia, że jest ono narażone na różnice temperatur i szybciej się popsuje.
15. Mniej czyszczenia
Mycie praski do rozgniatania czosnku jest szczególnie pracochłonne. Umieść w niej kawałek papieru do pieczenia, a sprzątania będzie o połowę mniej. ;)
Proste kulinarne triki ułatwiają gotowanie. Która sztuczka wydaje Ci się najbardziej przydatna?
Poznaj więcej kulinarnych sztuczek, które sprawią, że mieszanie w garnkach stanie się czystą przyjemnością