Przed kupnem śliwek na przetwory zawsze robię jedną rzecz. Wiem to od babci
Nie ma nic lepszego, niż domowe przetwory. Zapach gotujących się owoców pobudza kubki smakowe i przypomni miłe chwile z dzieciństwa. Podpowiadamy jakie śliwki są najlepsze na przetwory według wskazówek naszej babci.
30.09.2023 09:06
Zaczął się sezon śliwkowy, dlatego warto wykorzystać ten czas i zrobić z nich domowe przetwory, knedle, nalewki, dodać do ciast czy innych jesiennych deserów. Jednak nie każde owoce będą się do tego nadawały. Oto, jakie wybierać.
Jakie śliwki są najlepsze na przetwory?
Zeszyty naszych babć po brzegi wypełnione były przeróżnymi przepisami na domowe przetwory. Nie tylko ze śliwek, ale też z innych owoców i warzyw. Sezon na na ich robienie zaczyna się jeszcze w sierpniu i trwa nawet do listopada. Wtedy właśnie spiżarnie zaczynają znów się zapełniać, a my mamy dobrodziejstwa natury zawsze pod ręką. Decydując się na zakup śliwek musisz wiedzieć, że istnieje duże ryzyko, iż mogły być czymś pryskane i nie będą dobrze smakować. Naprzetwory ze śliwek należy wybierać owoce dobrej jakości (lepiej unikać tych marketowych). Polecamy kupować owoce od sprawdzonych osób. Najlepiej nabyć je od rolników lub bezpośrednio w sadzie. I zawsze poproś o możliwość spróbowania śliwek przed zakupem. To gwarancja, że po powrocie do domu nie rozczarujesz się ich smakiem.
Które odmiany śliwek wybrać?
To oczywiste, że śliwki, z których przygotujesz potem przetwory powinny być: świeże, dojrzałe i jędrne, a przede wszystkim nieuszkodzone. Nie powinny mieć też w sobie żadnych robaków - takie raczej nadają się do wyrzucenia. W domu przed przystąpieniem do przygotowania przetworów jeszcze raz sprawdź smak śliwek. Jeśli robisz przetwory pierwszy raz, poniżej instrukcja, jak się do tego zabrać.
- Śliwki umyj.
- Usuń z nich ogonki i pestki.
- Przełóż je do garnka.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Mieszaj od czasu do czasu.
- Pilnuj, aby się nie przypaliły.
- Powtarzaj proces przez dwa dni.
- Potem przelej je do wyparzonych słoików.
- Pasteryzuj przez 15 minut.
Niektórzy dodają do garnka cukier, ale nie musisz tego robić. Konfitury przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. Najlepsze do przetworów będą: węgierki, odmiana Stanley, renklody oraz mirabelki.