PoradyLajfhakiPrzycinanie pędów czosnku zwiększa plony nawet o 30%. Oto co z nimi robię

Przycinanie pędów czosnku zwiększa plony nawet o 30%. Oto co z nimi robię

co zrobić z pędami czosnku fot. freepik
co zrobić z pędami czosnku fot. freepik
25.06.2023 09:59

Idea zero waste mówi jasno, aby nie marnować niczego. Zgadzamy się z tym, dlatego jemy truskawki razem z szypułkami i dajemy starym przedmiotom nowe życie. Podobnie jest też z czosnkiem, którego pędy można ponownie wykorzystać. Dowiedz się, co zrobić z pędami czosnku.

Pędy czosnku, z których czosnek chce wypuścić kwiat, obrywamy. To osłabia czosnek i jego główka, na której nam zależy, przestaje rosnąć. Ale zamiast takie pędy wyrzucać, możesz śmiało jeść i używać do swoich potraw. Mamy dla ciebie kilka inspirujących przepisów na to, jak możesz je w nich zastosować. Spróbujesz raz i nie będziesz chciał przestać.

Co zrobić z pędami czosnku?

Jak już wspomnieliśmy, pędy czosnku spokojnie możesz spożywać - są one w pełni jadalne. Cechują się dość wyraźnym, czosnkowym smakiem. Są jednak mniej intensywne niż same ząbki czosnku, ale za to chrupiące - podobnie do szczypioru. Dlatego mogą posłużyć jako dodatek do wielu dań. Z pewnością wzbogacą ich smak. My lubimy je jeść w sałatkach, zapiekankach, a nawet dodawać do jajecznicy, czy różnego rodzaju past. Pyszne są też zmieszane z ziemniaczanym lub innym warzywnym puree. Jeśli jesteś osobą, która preferuje łagodniejsze smaki, możesz pędy zblanszować i włożyć do wrzątku na 2-3 minuty, a potem polać zimną wodą. Wtedy ich ostrość nieco osłabnie i nie będziesz się obawiał ich jeść.

Sprouted garlic in raised garden beds grown as winter crop
Sprouted garlic in raised garden beds grown as winter crop

Przepisy na pędy czosnku

Chcemy cię zainspirować do poszukiwania nowych smaków w kuchni. Dlatego przygotowaliśmy kilka prostych przepisów na wykorzystanie pędów czosnku. Oto i one:

  • masło czosnkowe

Zblenduj pędy czosnku i wymieszaj je z masłem oraz odrobiną soli. W taki sposób powstanie aromatyczne smarowidło do chleba.

  • pesto z pędów czosnku

Pokrój garść pędów i zmiksuj je z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, pestkami słonecznika, migdałami i twardym serem (może być parmezan). Dolej oliwę i opcjonalnie możesz dać listki bazylii lub mięty. Całość zblenduj i posyp odrobiną pieprzu i soku z cytryny. Będzie to świetne uzupełnienie do kanapek, jako dip czy sos do makaronu.

Te przepisy pozwolą ci zachwycić domowników oraz gości podczas wspólnych uroczystości czy mniej formalnych imprez. Dania wręcz będą rozpływały się w ustach! 

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także