Robię herbatkę ze skorupek. Stawia na nogi największego zwiędlaka
07.02.2024 19:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Skorupki jajek są niepozorne, przez co często lądują w koszu, a wtedy tylko je marnujesz. Tracą na tym twoje rośliny doniczkowe, dla których zawarte w skorupach minerały mogą okazać się zbawienne. Niewielkim nakładem czasu i pracy możesz przygotować domową herbatę, która błyskawicznie postawi zmarniałe rośliny na nogi.
Kwiaty doniczkowe potrzebują twojej opieki. Zima daje im w kość i nie kwitną, jak powinny. W tym okresie wiele z nich zamiera, a nawet marnieje, a ty jesteś wtedy w kropce. Nie trzeba od razu wlewać w doniczki kilku litrów wody lub chemicznego nawozu, ponieważ ze skorupek jajek wyczarujesz ultraodżywczą herbatkę. Sposób ten jest ekonomiczny i ekologiczny, a przy tym niebywale skuteczny.
Dlaczego warto użyć skorupek z jajek na rośliny?
Mało kto pamięta, że zawierają one wapń, który jest podstawowym minerałem odpowiadającym za wzrost roślin doniczkowych. W skorupach możesz znaleźć także fosfor, magnez oraz żelazo, potas i miedź, a to prawdziwe rarytasy dla twoich zielonych przyjaciół. Na rośliny najlepiej wpływają ugotowanie skorupki jajek, które wcale nie muszą trafiać do bioodpadów lub kompostownika. Im drobniejsze, tym lepiej zadziałają na nasze kwiaty, dlatego wiele osób zgniata je na miałki proszek, który wsypuje do doniczki. Nasza metoda na ich wykorzystania jest szybsza i nie wymaga użycia siły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Minnesocie najwięcej minerałów i witamin mają ponownie ugotowane skorupki jajek. Już po 24 godzinach w wodzie znajduje się dwukrotnie większe stężenie wapnia, a przecież to właśnie jego potrzebują nasze rośliny. Jeśli często gotujesz jajka, a twoje rośliny nie wyglądają najlepiej, to pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, a nadaj im drugie życie. Dzięki temu wpiszesz się w trend zero waste, a twoje kwiaty doniczkowe bujnie odbiją.
Jak przygotować herbatę dla roślin?
Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować skorupki po około 15 jajkach, które należy wcześniej wyczyścić w wodzie. Dopiero wtedy nadadzą się do przygotowania herbatki dla roślin doniczkowych, a do tego przydadzą się garnek oraz 4 litry wody. Mieszankę podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania, a potem odstaw na około 24 godziny, by nabrała mocy. Dopiero po tym czasie miksturę odcedź, abyś mógł podlewać wołające o pomoc kwiaty.
Kiedy domowy nawóz dla roślin jest gotowy, możesz z czystym sumieniem wyrzucić do kosza jałowe skorupki jaj. Wszystko, co się w nich znajdowało, przeniknęło do wody, czyli nawozu. Do podlewania jednej rośliny potrzeba wywaru z trzech skorupek jajek, więc herbatka starczy na bardzo długo. Wystarczy stosować ją raz na dwa tygodnie, a błyskawicznie poprawi kondycję kwiatów domowych.