W lodówce jest tylko jedna właściwa półka na jajka. Nie znajduje się na drzwiach
Pewnie nawet nie wiesz, ale całkiem możliwe, że źle przechowujesz swoje jajka. Jest to poważny problem, ponieważ zjedzenie zepsutego jajka może spowodować zatrucie organizmu. Eksperci radzą, aby nie przechowywać jaj na bocznej półce lodówki. Dlaczego?
18.01.2024 17:22
Niestety duża grupa ludzi zapomina, że jajka również posiadają datę przydatności do spożycia. Należy jej pilnować, ponieważ zjedzenie nieświeżego jajka wywołuje poważne konsekwencje dla organizmu. Może nawet dojść do zatrucia salmonellą, które objawia się silnymi bólami brzucha oraz głowy, a czasem nawet wymiotami, biegunką oraz podwyższoną temperaturą.
Data przydatności jajek do spożycia jest zazwyczaj nadrukowana na ich opakowaniu. Z reguły wynosi 28 dni. Tak naprawdę dobrze przechowywane jajka zazwyczaj są zdatne do spożycia nawet przez dwa miesiące. Decydując się jednak na zjedzenie takich jaj, musisz dokładnie ocenić, czy rzeczywiście są bezpieczne i nadal dobre.
Jak poprawnie przechowywać jajka?
Jajka powinny być przechowywane w niskich temperaturach. Nie musi to być koniecznie lodówka, ale trzymanie zimą jajek np. na balkonie nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Otóż pozostawienie ich na balkonie wystawia je na niekontrolowane wahania temperatury. Jedno jest pewne. Jajka nie mogą przebywać w temperaturze wyższej niż 20 stopni Celsjusza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według ekspertów najlepszym miejscem do ich przechowywania będzie wewnętrzna, środkowa półka lodówki. Dodatkowo nie powinno się wyjmować jaj z pudełka. Trzymanie ich luzem niesie ryzyko przeniesienia różnych drobnoustrojów ze skorupki na inne produkty. Nie powinno się również przechowywać jajek blisko produktów o silnym zapachu.
Dlaczego lepiej nie układać jajek na bocznej półce?
Eksperci zalecają, aby mimo wszystko nie wykładać jaj z kartonowego opakowania i nie układać ich na bocznej półce, na drzwiach lodówki. Wydawać by się mogło, że jest to przecież przestrzeń specjalnie przystosowana właśnie do przechowywania jajek. Jednak według ekspertów półka ta wcale nie powinna być na jajka.
Zaleca się umieścić kartonowe opakowanie na środkowej półce wewnątrz lodówki, ponieważ dzięki temu zapewnisz im względnie stałą temperaturę. Jest to około 4 stopni Celsjusza. Należy również pamiętać, aby nie myć jajek przed włożeniem ich do lodówki. Najlepiej oczyścić je dopiero bezpośrednio przed użyciem. Dlaczego jest to takie ważne? Chodzi o odpowiednie usunięcie ewentualnych drobnoustrojów ze skorupki. Ma to znaczenie zwłaszcza przy przygotowywaniu jajecznicy lub omletu. To właśnie wtedy jesteś najbardziej narażony na przedostanie się zanieczyszczeń ze skorupy wprost do pożywienia.