InspiracjeMiejscaSadzą przy drogach gorzkie pomarańcze. Celowo? Powód wymierzony w turystów

Sadzą przy drogach gorzkie pomarańcze. Celowo? Powód wymierzony w turystów

Grecja to piękny kraj, który co roku przyciąga miliony turystów. To też jeden z największych eksporterów cytrusów. Podróżując po Atenach można zauważyć, że pomarańcze leżą pod drzewami. To nie marnotrawstwo, a celowy zabieg, który ma odstraszyć nieuczciwych turystów.

Drzewa pomarańczowe w Grecji
Drzewa pomarańczowe w Grecji
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Alika Obrazovskaya

22.02.2024 13:59

Oliwki, oliwa, feta czy pomarańcze to produkty, którymi można zajadać się w trakcie podróży do Grecji. Nigdzie nie smakują tak dobrze jak tam. W sezonie jesienno-zimowym Grecja eksportuje cytrusy do reszty Europy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego Grecy sadzą gorzkie pomarańcze?

Grecja słynie z pysznych, soczystych pomarańczy, którymi zimą zajada się cała Europa. Przechadzając się po dużych, greckich miastach nie sposób nie zauważyć, że wiele cytrusów leży pod drzewami, które aż uginają się od owoców. Część turystów decyduje się ich spróbować. W końcu leżą na ziemi i się marnują. To błąd, bowiem pomarańcze sadzone w miastach tak naprawdę… nie są pomarańczami.

To neradzie, nazywane też gorzkimi pomarańczami. Choć drzewo daje piękne owoce o intensywnym, cytrusowym zapachu, pełni ono funkcję ozdobną, a także oczyszcza powietrze. Grecy sadzą je, aby dawały cień w upalny dzień.

Gorzkie pomarańcze, jak sama nazwa wskazuje, są gorzkie. Owoce nie nadają się do spożycia ze względu na swój smak, który zostaje w ustach długi czas po konsumpcji. Zjedzenie gorzkiej pomarańczy nie jest szkodliwe. Owoce wykorzystuje się m.in. do przygotowania olejków eterycznych.

Skąd wzięły się gorzkie pomarańcze?

Najwięcej neradzi znajduje się w Atenach, czyli stolicy Grecji. Drzewka owocowe pojawiły się tam już w XIX wieku. To piękne rośliny ozdobne, które do złudzenia przypominają drzewo pomarańczowe. Wyróżniają się intensywnie zielonymi, woskowanymi liśćmi i pięknymi owocami, które wręcz rozjaśniają ulicę.

Choć owoce neradzi są naprawdę gorzkie, Grecy wykorzystują je do produkcji wspomnianych olejów eterycznych, a także do domowych marmolad, które podkręcają smak mezze, czyli greckich przystawek podawanych w niemalże każdym mieście.