PoradyLajfhakiWbiła widelec w pomarańczę. Raz na zawsze pożegnała irytujący kłopot

Wbiła widelec w pomarańczę. Raz na zawsze pożegnała irytujący kłopot

Dzięki temu żadna pomarańcza nie pryska w oko
Dzięki temu żadna pomarańcza nie pryska w oko
Źródło zdjęć: © Genialne
20.12.2023 13:22

Ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez cytrusów, które na stałe weszły do naszej świątecznej tradycji. Szczególnie zapach pomarańczy przywołuje na myśl dzieciństwo, a na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Mimo to są problematyczne, a ich obieranie bez pryskającego soku to prawdziwe wyzwanie.

Każdy przynajmniej raz był ubrudzony sokiem z pomarańczy, przez co traciliśmy na nie apetyt. Wielu czeka, aż ktoś inny obierze owoce ze skórki za nich. Nic dziwnego, ponieważ pozbycie się łupiny zajmuje dużo czasu, a przecież chcemy dobrać się do miąższu szybko. Istnieje prosty i skuteczny sposób na to, aby pomarańcza nie pryskała podczas obierania.

Jak obrać pomarańczę?

Zazwyczaj do pozbycia się skórki używamy siły oraz paznokci, którymi dłubiemy w niej. Szybkimi ruchami odrywamy kolejne jej płaty, przez co potem nasze ręce oraz ubranie jest w soku pomarańczowym. Inni sięgają po ostry nóż, który sprawnie nacina pomarańcze i przyśpiesza cały proces obierania, ale czy jest on najlepszym rozwiązaniem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O niebo lepiej sprawdzi się widelec, który najszybciej poradzi sobie z twardą skórką pomarańczy. Wystarczy nakłuć nim owoc, a następnie drugą stroną sztućca delikatnie łupinkę podważyć. Dzięki temu szybko i bez pryskającego soku dostaniemy się do smakowitego wnętrza pomarańczy. Warto dodać, że używanie nadmiernej siły nigdy nie przyniesie zamierzonego efektu. Przecież nikt przy świątecznym stole nie chce poplamić siebie, a co gorsza swoich gości.

Co ze skórką pomarańczy?

Jeśli zawsze wrzucasz obierki z pomarańczy do kosza, to lepiej przestań. Marnujesz znakomity dodatek, który w ciągu kilku minut możesz zamienić na syrop lub kandyzowaną skórkę do świątecznych wypieków. Ważne jest to, aby przed użyciem łupinki były dobrze sparzone lub wyczyszczone. Najlepiej jest zasypać pokrojoną na drobno skórkę cukrem, dzięki któremu wypuści sok. Sposób prezentuje na Instagramie @projekt_em:

Skórka z obranej pomarańczy nada się też do przygotowania domowych specyfików czyszczących. Wystarczy połączyć ją z octem, a dzięki temu pozbędziemy się najbardziej uporczywych i tłustych plam z kuchennych blatów. Obierki sprawdzą się także jako odświeżacze powietrza, a umieszczone w materiałowym woreczku na długo wypełnią zapachem wnętrze szafy lub samochodu.

Możliwości wykorzystania łupin po pomarańczach są nieograniczone, a oprócz sprzątania sprawdzą się równie dobrze w przygotowaniu domowych kosmetyków. Wystarczy zetrzeć skórki na tarce, dodać do nich cukier oraz olej kokosowy lub oliwę z oliwek. W efekcie zyskamy świąteczny peeling myjący, do którego można dosypać przyprawę do piernika lub cynamon.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także