Co roku robię shot na odporność z przepisu babci i nigdy nie choruję!
Sezon przeziębień trwa w najlepsze. Warto zatem zadbać o swoje zdrowie i przygotować shot na odporność. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego świetnie smakuje! Poznaj pełen przepis, a już nigdy nie sięgniesz po leki z apteki.
09.10.2023 | aktual.: 09.10.2023 18:17
W okresie jesienno-zimowym o przeziębienie wcale nietrudno. Niska temperatura, deszczowo-wietrzne dni tylko temu sprzyjają, szczególnie, jeśli mamy obniżoną odporność. Oto remedium na ten stan.
Jak zadbać o odporność?
Najczęściej w sezonie grypowym sięga się po znane medykamenty. Ich ceny są różne, podobnie, jak działanie, które nie zawsze od razu daje oczekiwane rezultaty. Lepiej sięgać po naturalne i sprawdzone sposoby, takie jak czosnek lub syrop z cebuli. Niektórzy robią go też z mniszka lekarskiego oraz sosny. Stosowane są one od pokoleń w walce z infekcjami dróg oddechowych i katarem. Chociaż nie smakują najlepiej, są pewniakami jeśli chodzi o przeziębienia. W przypadku problemów z gardłem poleca się też picie mleka z dodatkiem miodu, imbiru lub kurkumy. Taki napój rozgrzewa i wzmacnia organizm. Kurkuma może być też podstawą shotu na odporność. Pity regularnie zapewnia nam ochronę i dostarcza sporej dawki witaminy C. Jednak to nie jedyne zalety tego napoju.
Przepis na shot na odporność
Zawiera on w sobie też wiele innych witamin, składników mineralnych, aminokwasów oraz olejków eterycznych. Taka mieszanka sprawia, że antygrypina działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi przy tym objawy infekcji, takie jak ból gardła, kaszel i oczyszcza zatoki. Można taki shot na odporność pić prewencyjnie, ale też w przypadku rozwiniętej infekcji. Oto, jak go zrobić:
Składniki:
- szklanka przegotowanej i ostudzonej wody,
- cytryna,
- grapefruit,
- pomarańcza,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 plasterki świeżego imbiru,
- 3 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i osusz.
- Wyciśnij z nich sok.
- Przelej go do blendera.
- Dodaj czosnek, imbir i miód.
- Dolej szklankę wody.
- Wsyp kurkumę.
- Zmiksuj całość.
- Przelej miksturę do szklanej butelki lub słoika.
- Gotową antygrypinę przechowuj w lodówce do 3 dni.
Shot na odporność przygotowany na bazie owoców cytrusowych i kurkumy będzie bardzo aromatyczny i smaczny, dzięki czemu chętnie wypiją go również dzieci. Imbir doda nieco ostrawego posmaku, zaś miód słodkiego. Czosnek zadziała jak antybiotyk. Pij nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również wiosną i latem, aby nabrać odporności.