PoradyZapomnij o syropie z cebuli! Ta mikstura jest równie skuteczna i świetnie skamuje

Zapomnij o syropie z cebuli! Ta mikstura jest równie skuteczna i świetnie skamuje

Podpowiadamy, jak zrobić domowy syrop. Fot. Genialne.pl
Podpowiadamy, jak zrobić domowy syrop. Fot. Genialne.pl
06.10.2023 18:29

Jesienią, gdy częściej dopadają nas infekcje i przeziębienia, media społecznościowe podbija antygrupina. Podpowiadamy, jak zrobić i stosować ten uniwersalny domowy syrop.

W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o wszelkiego rodzaju infekcje, od pokoleń tradycją było warzenie domowego syropu z cebuli i czosnku. Ten prosty medykament z powodzeniem zastępował leki z apteki. Miał jednak 2 zasadnicze wady — smak oraz zapach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowy syrop, który będzie smaczny i nie sprawi, że będziesz mieć cuchnący oddech, koniecznie wypróbuj przepis na antygrypinę.

Czym jest antygrypina?

Gdy dopada cię przeziębienie, nie musisz od razu biec do apteki po torbę najróżniejszych specyfików. Katar, kaszel i zatkany noc można równie skutecznie zwalczyć, stosując domowe środki antybakteryjne i przeciwzapalne. Antygrypina to w ostatnim czasie hit internetu. Ten domowy syrop poprawiający odporność i zwalczający objawy infekcji można zrobić z owoców cytrusowych, imbiru oraz kurkumy. Cytrusy zawierają dużo witamin A, C i D, a także magnezu, manganu, fosforu oraz potasu. Solidna dawka witamin i minerałów pomoże organizmowi uodpornić się i uporać z infekcją. Kurkuma złagodzi stany zapalne i związany z nimi ból gardła. Dodatek imbiru sprawi natomiast, że antygrypina zadziała rozgrzewająco i wzmocni układ odpornościowy.

Jak zrobić domowy syrop z owoców cytrusowych i kurkumy? Fot. Freepik
Jak zrobić domowy syrop z owoców cytrusowych i kurkumy? Fot. Freepik

Jak zrobić domowy syrop na odporność?

Do przygotowania antygrypiny potrzebujesz po 1 sztuce: pomarańczy, grejpfruta i cytryny. Obierz owoce, wybierz z nich pestki i pokrój na kawałki. Odkrój od korzenia imbiru fragment o długości ok. 3 cm i również pokrój go na mniejsze kawałki. Obierz także 5 ząbków czosnku. Wrzuć wszystko do kielicha blendera i dodaj: 1 łyżkę kurkumy, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 2 łyżki miodu, 1 szklankę wody. Zmiksuj wszystko tak, by mieszanka uzyskała jednolitą konsystencję. Nie powinny znajdować się w niej żadne grudki ani nierozdrobnione składniki. Przelej płyn do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.

Jak zrobić domowy syrop, wykorzystując m.in. właściwości imbiru? Fot. Pixabay
Jak zrobić domowy syrop, wykorzystując m.in. właściwości imbiru? Fot. Pixabay

Jak stosować domowy syrop?

Antygrypinę możesz stosować profilaktycznie oraz gdy nabawisz się przeziębienia. Przed użyciem zawsze potrząsaj opakowaniem, by wymieszać składniki. Aby wzmocnić odporność, wypijaj 2 razy dziennie po 1 łyżce specyfiku. Infekcje powinny omijać się szerokim łukiem. Kiedy jednak zaczniesz odczuwać pierwsze objawy przeziębienia, zwiększ dawkę. Zażywaj 1 kieliszek syropu nawet 3 razy dziennie. Niektórzy radzą, by zwiększyć jego skuteczność, trochę go podgrzewając (nie za mocno, optymalna temperatura to ok. 45°C). Jeśli przyjmujesz leki przepisane przez lekarza, upewnij się, że domowy medykament można z nimi łączyć. To szczególnie ważne, jeśli zażywasz antybiotyki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także