PoradyZbierz je w kuchni i rozsyp w doniczkach i ogrodzie. Ten darmowy nawóz działa cuda

Zbierz je w kuchni i rozsyp w doniczkach i ogrodzie. Ten darmowy nawóz działa cuda

skorupki z jajek jako nawóz, fot. Genialne.pl
skorupki z jajek jako nawóz, fot. Genialne.pl

31.05.2023 10:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe odżywki dla roślin są coraz bardziej popularne. Są tanie i ekologiczne. Jako nawóz doskonale sprawdzą się m.in. skorupki z jajek. Ważne jednak, by wiedzieć, jak je stosować. Nie wszystkie rośliny dobrze zareagują na ten prosty preparat.

Skorupki z jajek są bardzo popularne jako domowy nawóz. Nic dziwnego! W końcu można je pozyskać za darmo, a rośliny są dzięki nim doskonale odżywione. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki lubią taką odżywkę. W niektórych przypadkach skorupki mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Podpowiadamy, kiedy i jak je stosować, by osiągnąć najlepsze efekty.

Dlaczego warto wykorzystać skorupki z jajek jako nawóz?

Skorupki z jajek to niskobudżetowy (ale bardzo bogaty w składniki odżywcze) nawóz, który pozyskasz z kuchennego odpadu. W 80 proc. składają się z łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki nim możesz łatwo dostarczyć dużą ilość tego pierwiastka (jedna skorupka zawiera go 900 mg) roślinom, które potrzebują go do prawidłowego rozwoju. W skorupkach jaj znajdują się również inne składniki odżywcze sprzyjające roślinom: bor, magnez, mangan, miedź, żelazo, molibden, siarka oraz cynk. Co ważne, nie wszystkie rośliny dobrze zareagują na taką odżywkę, ponieważ lekko podnosi ona pH gleby. Warto więc wiedzieć, do których kwiatów, owoców i warzyw stosować skorupki z jajek jako nawóz.

Skorupki z jajek jako nawóz sprawdzą się w przypadku wielu roślin. Fot. Genialne.pl
Skorupki z jajek jako nawóz sprawdzą się w przypadku wielu roślin. Fot. Genialne.pl

Które rośliny odżywiać skorupkami jajek?

Skorupki z jajek nie nadają się jako nawóz dla roślin, które potrzebują kwaśnej gleby. Mowa m.in. o paproci, azalii, hortensji czy różaneczniku, które w glebie o wyższym pH będą słabiej rosły. Taką odżywkę możesz natomiast stosować w przypadku roślin, które potrzebują zasadowej ziemi lub dodatku wapnia. Chodzi przede wszystkim o:

  • warzywa i owoce, w tym np. ogórki, pomidory, fasolę, jarmuż oraz winogrona,
  • niektóre rośliny ozdobne, np. lawendę, bluszcz, piwonię, liliowce, goździki oraz astry nowoangielskie.
  • niektóre rośliny doniczkowe, np. grubosza, oleandra, bugenwillę, sansewierię i kliwię.

Jak wykorzystać skorupki jajek do nawożenia roślin i nie tylko?

Skorupki z jajek należy porządnie wysuszyć (na słońcu lub w piekarniku). Następnie można stosować je w ogrodzie oraz jako nawóz do roślin doniczkowych na kilka sposobów:

  • Rozdrobnij skorupki blenderem i rozsyp proszek wokół roślin. Wymieszaj go z wierzchnią warstwą gleby. Powtarzaj nawożenie co jakiś czas (szczególnie po deszczu).
  • Użyj skorupek do odstraszenia ślimaków. Po prostu pokrusz je i rozsyp wokół upraw narażonych na atak tych szkodników (utwórz dość szerokie i zwarte obrzeża). Będą dla nich barierą nie do przejścia, a dodatkowo odżywią rośliny.
  • Dorzuć skorupki z jajek do kompostu. Pryzma wzbogaci się o cenne substancje odżywcze. Dzięki dodatkowi wapnia nie stanie się zbyt kwaśna.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także