Słoik z zepsutym jedzeniem bez zastanowienia wrzucałam do kubła. Robiłam błąd
Otwierasz słoik z przetworami i okazuje się, że zawartość obrosła pleśnią? Nie martw się, to częsty problem, który przytrafił się każdemu z nas. Taki słoik nadaje się już tylko do wyrzucenia. Mało kto wie, ale ten odpad nie powinien trafiać do odpadów zmieszanych. Gdzie wyrzucić słoiki z zepsutym jedzeniem? Wyjaśniamy.
24.10.2023 13:04
Od kilku lat każdy z nas jest zobowiązany do segregowania śmieci. Każdy odpad powinien trafić do przeznaczonego ku temu śmietnika. Niektóre produkty mogą wzbudzić konsternację. Jednym z nich są przetwory. Pusty słoik powinien trafić do kontenera na szkło. A co ze słoikiem z zepsutym jedzeniem? Rozwiewamy wątpliwości.
Gdzie wyrzucić słoiki z zepsutym jedzeniem?
Od lat mówi się o segregacji śmieci, a mimo to mało kto robi to dobrze. Odpady często nie trafiają tam, gdzie trzeba, co znacząco utrudnia pracę osobom zatrudnionym na wysypisku śmieci. Pamiętajmy, że to jedna z najważniejszych kwestii w zakresie dbania o środowisko. Przynajmniej tyle możemy zrobić. Mało mówi się o zepsutym jedzeniu. Gdzie powinno trafić? Do którego kontenera je wrzucać?
Samo zepsute jedzenie należy wyrzucić do kosza na odpadki niesegregowane, czyli do czarnego worka. A gdzie powinny trafić słoiki z zepsutym jedzeniem? Tu sprawa nieco się komplikuje. Odpady należy podzielić. Jak już wspomnieliśmy, zepsuta zawartość powinna trafić do odpadów zmieszanych, czyli do czarnego kontenera. Z kolei słoik należy przepłukać, a następnie wyrzucić go do kosza przeznaczonego na szkło, czyli zielonego kubła. Pamiętaj o tym, aby nie wrzucać tam wieczka od słoika. Wieczko wykonane jest z aluminium i powinno trafić do żółtego kosza. Dzięki temu odpady będzie można przerobić i wykorzystać ponownie.
Czy takie słoiki nadają się ponownego użycia?
Słoik z zepsutym jedzeniem nie musi trafiać do kosza. Po pozbyciu się zepsutej zawartości dokładnie umyj naczynie, a następnie umieść je w garnku. Zalej wodą i dodaj do pół szklanki octu, który pozbędzie się ze szkła bakterii, a także grzybów i pleśni. Szkło gotuj przez 10-15 minut, a po wygotowaniu pozostaw je na blacie do całkowitego wyschnięcia. W ten sam sposób możesz wysterylizować wieczko.