Stosuję trik cukiernika na biszkopt niczym chmurka. Nigdy nie opada

Opadający biszkopt to nie wina mąki czy piekarnika, lecz złego przygotowania. Jeśli twoje placki stale przypominają płaskie podeszwy, musisz popełniać błąd w trakcie robienie masy. Poniżej znajdziesz poradnik, dzięki któremu upieczesz idealny spód już za pierwszym razem.

Obrazekco zrobić żeby biszkopt nie opadał, fot. Genialne

Biszkopt to podstawa każdego tortu, a jak wiemy, ten wypiek jest podawany tylko na wyjątkowe okazje. Nie ma więc możliwości, by zrobić go z twardych i gumowatych blatów, które nawet po nasączeniu nie będą przypominać niczego dobrego. Wykonanie idealnie puszystego biszkoptu jest bardzo proste, lecz wymaga postępowania krok za krokiem według instrukcji.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadał?

Ile razy w życiu przeżyłeś szok po wyciągnięciu biszkopta z piekarnika? Płaski, twardy i gumowaty placek nawet nie przypomina tego, który jeszcze przed chwilą się piekł. Nie próbuj coś z nim zrobić, tylko zacznij jeszcze raz mieszać wszystkie produkty. Tym razem zwróć uwagę na parę szczegółów. Zacznij od składników — czy jajka mają temperaturę pokojową? Jeśli nie, piana nie ubije się w odpowiedni sposób. Kolejna sprawa to dosypywanie sypkich składników. Zawsze robimy to porcjami i najlepiej gdy proszek jest uprzednio przesiany przez sito. Zbyt duża ilość produktu na raz może zniszczyć puszystą pianę.

Obrazek

Temperatura w piekarniku ma znaczenie!

Biszkopty najczęściej piecze się w 180 stopniach Celsjusza — nie mniej, nie więcej. To optymalna temperatura dla każdego ze składników. Jeśli w trakcie pieczenia uchylasz drzwiczki, wpuszczasz do środka chłodne powietrze, które powoduje zahamowanie wzrostu. Może się zdarzyć, że boki biszkoptu wyrosną, a środek pozostanie płaski i najprawdopodobniej zakalcowaty. Najlepiej nawet nie chodzić obok piekarnika, by nie powodować zbytecznych drgań. Kiedy minie czas pieczenia, skręcamy temperaturę do zera i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia w środku komory. W ten sposób nie przeżyje szoku termicznego zaraz po skończonym pieczeniu. Czasami mała zmiana to klucz do sukcesu. Przy następnym pieczeniu pamiętaj o tych zasadach, a nie spotka cię żadna przykra niespodzianka.

Obrazek
Co zrobić, żeby biszkopt nie opadał zaraz po upieczeniu? fot. Freepik

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo