PoradyLajfhakiSuszenie grzybów w piekarniku to pestka. Musisz jedynie wykazać się cierpliwością

Suszenie grzybów w piekarniku to pestka. Musisz jedynie wykazać się cierpliwością

jak suszyć grzyby, fot. Youtube/IAllegedly, GUY'sMarket
jak suszyć grzyby, fot. Youtube/IAllegedly, GUY'sMarket

10.08.2023 12:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zastanawiasz się, jak suszyć grzyby, by zachowały pełnie smaku i aromatu? Jest na to kilka sposobów, by móc się cieszyć zbiorami przez całą zimę. W końcu grzybowa na wigilii najlepiej smakuje z grzybkami zebranymi własnoręcznie.

Tylko od ciebie zależy, jakie rodzaje grzybów zbierasz. Nie każde nadają się do suszenia ze względu na swoją konsystencję i strukturę. Te twarde, nienadgryzione sztuki kroimy na mniejsze części i suszymy w dowolny sposób. Przeczytaj o każdym z nich i znajdź swój ulubiony!

Jak suszyć grzyby, by zachwycały aromatem przez długie miesiące?

Jako dziecko pamiętam, jak moja babcia zawsze wykorzystywała gałązki tarniny do suszenia małych borowików, które znalazła na skraju lasu. Gałązki wystawiała na oświetlony parapet, a już po kilku dniach miała gotowe suszki do zupy czy pierogów. Raczej trudno wyobrazić sobie podobną sytuację w mieście, zwłaszcza gdy mieszkamy w bloku przy ruchliwej drodze. Spaliny z samochodów mogą osiąść na naszych grzybach, a takich nie powinniśmy w żadnym wypadku spożywać. Suszenie w domu odbywa się za pomocą dwóch konkretnych sprzętów: specjalnej suszarki i piekarnika. Pierwszy z nich ma automatycznie wbudowany komputer, który reguluje odpowiednio temperaturę i dopływ powietrza. Takie grzyby spokojnie można zostawić na kilka godzin, a nic im nie będzie.

W przypadku piekarnika sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Najlepsza temperatura do suszenia to ok. 80 stopni Celsjusza. Jest na tyle niska, by ich nie spalić, a jedynie pozbawić zbędnej wody. W trakcie suszenia, drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone, by stale dostarczać powietrza. Jeśli twoi domownicy nie lubią aromatu grzybów, może być on lekko uciążliwy. Przeważnie wysuszenie grzybów w ten sposób zajmuje od 4 do 6 godzin. W tym czasie muszą być pod stałą kontrolą. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, możesz śmiało go użyć. Nastaw temperaturę na 50 stopni Celsjusza i susz grzyby przez godzinę, następnie przełóż każdy z nich na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika. Robimy tak, aż efekt będzie zadowalający.

jak suszyć grzyby by były smaczne? fot. freepik
jak suszyć grzyby by były smaczne? fot. freepik

O czym należy pamiętać przy suszeniu grzybów?

Jest to jedna z najlepszych metod konserwacji, która nie zajmuje sporo miejsca i może być wykonywana przez każdego amatora. Przed samym zabraniem się do pracy najlepiej oczyścić grzyby z piachu i poszycia. Możesz zrobić to nożykiem, a następnie przepłukać je pod bieżącą wodą. Nie stracą przez to na smaku, a ty nie będziesz się martwić, że coś będzie ci chrzęścić między zębami w trakcie jedzenia. Gotowe grzybki przechowuj w szczelnym pojemniku nawet do kilku miesięcy! Najlepiej wstaw je do spiżarni lub ciemnej szafki, gdyż w kontakcie ze światłem mogą stracić smak.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także