Ta kuracja sprawi, że pomidory szybko się zaczerwienią. I to jeszcze na krzakach
Pomidory to popularne warzywa. Ich uprawa nie do końca należy do łatwych, ale zadbane grządki dają naprawdę spore plony. Podpowiadamy, jak wzmocnić i przyspieszyć dojrzewanie pomidorów.
28.07.2023 16:00
Bujne uprawy to marzenie, zarówno początkujących, jak i bardziej doświadczonych ogrodników. Można to łatwo osiągnąć, znając skuteczne triki. Zastosuj polecaną przez nas metodę przyspieszania dojrzewania pomidorów, a nigdy nie będziesz narzekał na swoje zbiory.
Wymagania pomidorów
Ich uprawa bywa trudna, jednak jest warta wysiłku. Szczególnie, jeśli spędzony czas na pielęgnacji i nawożeniu zaowocuje urodzajnymi zbiorami. Zabierając się za uprawę pomidorów musisz znać ich wymagania. Oto co lubią te rośliny:
- nasłonecznione miejsce osłonięte od wiatru,
- glebę piaszczysto-gliniastą o odczynie pH 5,5-6,5,
- ściółkowanie, które zapobiega wysychaniu gleby,
- obfite podlewanie w czasie owocowania i upałów,
- stosowanie okresowego przesuszania,
- nawożenie raz w tygodniu naturalnymi nawozami, np. gnojówką z pokrzywy,
- temperaturę powietrza w granicach 18-25 stopni Celsjusza (nie są one odporne na przymrozki),
- opryski zapobiegające chorobom i szkodnikom
Trzymając się tych wymagań, zapewnisz sobie udane plony. Co jednak zrobić, aby nieco przyspieszyć ich czerwienienie? Poniżej przedstawiamy patent, który stosujemy od lat.
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów
Ten trik ogrodniczy jest bardzo prosty i znamy go od dziadka. On ponad 40 lat zajmował się ogrodnictwem i wszystkie sprytne patenty miał zawsze w małym palcu. Dzięki temu mogliśmy się wiele od niego nauczyć. Jeśli chcesz przyspieszyć czerwienienie swoich pomidorów, wykorzystaj do tego mieszankę popiołu drzewnego z wodą. Działa prawdziwe cuda! Pamiętamy uprawy nasze dziadka po zastosowaniu tej mikstury, nie raz przecieraliśmy oczy ze zdumienia! Oto, jak zrobić ten domowy nawóz:
- weź szklankę popiołu drzewnego,
- wsyp go do 10 litrów wody,
- dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym roztworem podlej pomidory (litr na każdy krzak). Nabiorą one soczystej i pięknej czerwieni. Pamiętaj też, aby usuwać dolne liście. To sprawi, że rośliny nie będą tak często zapadały na choroby grzybowe i zapewnisz jej lepszy przepływ powietrza. Przed miesiącem zbiorów ogranicz też podlewanie. Oczywiście zachowaj regularność, ale zmniejsz ilość dostarczanej wody. Dzięki temu owoce nie popękają.