PoradyLajfhakiTacki na grilla mogą szkodzić zdrowiu. Oto sprytne patenty, jak je zastąpić

Tacki na grilla mogą szkodzić zdrowiu. Oto sprytne patenty, jak je zastąpić

Tacki używane do grillowania są stosunkowo tanie i łatwo dostępne, ale mogą mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Aluminium przenosi się z nich na jedzenie, a z nim trafia do naszego układu pokarmowego. Podpowiadamy, czym można zastąpić folię aluminiową, wybierając się na grilla.

Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images
Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images

01.05.2023 10:05

Aluminium, czyli glin, jest pierwiastkiem, który naturalnie występuje w niektórych pokarmach. Jego dopuszczalna dawka dla człowieka wynosi jednak tylko 1 mg na 1 kg masy ciała tygodniowo. Korzystając z aluminiowych tacek lub folii w czasie grillowania, narażamy się na znaczne przekroczenie tego poziomu. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym je zastąpić.

Dlaczego lepiej zrezygnować z folii aluminiowej na grilla?

Jak wspomnieliśmy, aluminium z tacek lub filii rozłożonej na ruszcie grilla przedostaje się do jedzenia. Najwięcej tego pierwiastka zawierają potrawy grillowane w marynacie oraz bardzo wysokiej temperaturze. Większość aluminium (ok. 95%) jest usuwane z organizmu przez nerki, ale jeśli przekroczymy dozwoloną normę spożycia, zacznie się ono odkładać w organizmie. Może to doprowadzić do wielu chorób. Najłagodniejsze konsekwencje spożywania zbyt dużej ilości aluminium to zmęczenie, bóle głowy oraz zakurzenia koncentracji. Lista niepożądanych skutków jest jednak znacznie dłuższa i obejmuje m.in. osteoporozę (chorobę kości), ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Poza tym stosowanie folii aluminiowej nie należy do najbardziej ekologicznych rozwiązań. Materiał ten może rozkładać się od 10 do nawet 200 lat.

Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images
Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images

Czym zastąpić folię aluminiową na grilla?

Choć folia aluminiowa wydaje się nieodłącznym elementem grillowania, wcale nie jest niezbędna, by przygotować pyszne, soczyste potrawy. Istnieją trzy proste patenty, by upiec jedzenie na świeżym powietrzu, bez szkody dla swojego zdrowia oraz środowiska.

  • Piecz potrawy na samym ruszcie. To najprostsza i najtańsza alternatywa dla aluminiowych tacek oraz folii. Aby jedzenie nie przywierało, możesz uprzednio wysmarować go olejem roślinnym. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że rusztu możesz używać wielokrotnie bez szkody dla przyrody i uszczuplania swojego budżetu. Umycie rusztu wbrew pozorom wcale nie musi wiązać się z długim szorowaniem. Możesz wykorzystać nasz trik na mycie rusztu z piekarnika.
Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images
Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Fot. Getty Images
  • Użyj liści kapusty lub bananowca. Liście kapusty możesz ułożyć na ruszcie i potraktować jak naturalne tacki. Ważne, by były sztywne i twarde (w żadnym wypadku nie zastępuj ich liśćmi sałaty), by dobrze przewodziły ciepło i wytrzymały długą ekspozycję na wysoką temperaturę. Liście bananowca, choć droższe i trudniej dostępne (szukaj ich na działach z importowaną żywnością w marketach), mają pewną dodatkową zaletę. Są na tyle giętkie, że możesz owinąć nimi grillowane potrawy. Liści kapusty nie wykorzystasz w taki sposób, ponieważ zaczną się łamać.
  • Zamiast grilla użyj kociołka. W pewnym sensie ta alternatywa dla aluminiowych tacek jest alternatywą dla grilla jako takiego. Kociołek można zawiesić nad ogniem i wrzucić do niego mięso oraz warzywa. Zaletą takiego rozwiązania jest niepowtarzalny smak upieczonych dań. Każdy ze składników przesiąknie smakiem pozostałych, dzięki czemu potrawa będzie bardzo aromatyczna.

Jak dokładnie wyczyścić piekarnik?