Tego nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyku. Zapewnia zdrowie i pomyślność
Koszyczek wielkanocny to stały element Wielkanocy. Zawiera pokarmy, które mają w sobie wiele symboliki. Przykładowo chleb to metafora ciała Chrystusa, zaś cukierki i czekoladowe zajączki to symbol słodkości życia. Chociaż staramy się dopilnować, aby były w nim wszystkie stałe elementy, często zapominamy o jednym ważnym składniku. Co włożyć do koszyka wielkanocnego w Wielką Sobotę, aby dotrzymać tradycji i przynieść sobie pomyślność?
08.04.2023 11:01
Co roku na Wielkanoc przygotowuje się koszyczek wielkanocny. Wkłada się do niego jajka, sól, pieprz, baranka, chleb, wędliny itd. Wiadomo, że taki zestaw jest nieprzypadkowy. Jednak na tej liście brakuje jeszcze jednego produktu — zobacz jakiego!
Wielkanoc czas radości i Zmartwychwstania
Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z bliskimi w radosnej atmosferze. W tym okresie nie może zabraknąć przedświątecznego wielkiego sprzątania, czy wspólnego przygotowywania potraw. Osoby, które przywiązują dużą wagę do tradycji, dbają, by wszystkie aspekty świąt były dotrzymane. Znaczenie ma na przykład to, aby nie przynieść sobie pecha w Niedzielę Palmową tym jednym niewinnym gestem. Warto też bacznie uważać na to, co wkładamy do świątecznego koszyczka. Dlaczego? Ponieważ często zapominamy o jednym — a bardzo ważnym — składniku.
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?
Poza stałymi elementami, które wymieniliśmy wcześniej, nie można zapominać o chrzanie! To warzywo ma zagwarantować zdrowie oraz uchronić nas przed nieszczęściem. Wedle tradycji absolutnie nie wolno pomijać go w święconce. W wierzeniach ludowych to symbol tężyzny fizycznej, krzepy i witalności. Ponadto ma ostry aromat, a jego drażniący zapach często "wyciska łzy", przez co uznaje się, że chrzan jest metaforą Męki Pańskiej.
Przepis na domowy chrzan
Nic nie smakuje tak dobrze, jak tradycyjna polska kuchnia. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na domowy chrzan — idealny na Wielkanoc!
Przepis krok po kroku:
- obierz korzenie chrzanu ze skórki;
- dokładnie je umyj;
- zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przepuść je przez wyciskarkę (najlepiej 2 razy) - wtedy w jednym pojemniku otrzymasz suche wiórki a w drugim sok – przełóż je razem do miski i wymieszaj dokładnie;
- do miski z utartym chrzanem dodaj przyprawy: 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, ½ łyżeczki soli i 3-4 łyżek wrzącej wody;
- potem wiórki napęcznieją, a Twój chrzan zrobi się bardziej „puszysty”;
- dokładnie wszystko wymieszaj;
- następnie gotowy chrzan przełóż do słoika i dobrze ugnieć;
- możesz go przechowywać w lodówce do miesiąca.
Nie zapomnij zapakować go do koszyczka i pamiętaj, aby przed użyciem dobrze zamieszać zawartość. Wewnątrz słoika chrzan jest ostrzejszy niż na powierzchni.
Zobacz także