PoradyDomowe trikiTen kuchenny trik odmienił moje życie. Nawet kawałek masła się nie marnuje

Ten kuchenny trik odmienił moje życie. Nawet kawałek masła się nie marnuje

Masło można przechowywać w pewien nieoczywisty sposób.
Masło można przechowywać w pewien nieoczywisty sposób.
Źródło zdjęć: © Genialne.pl
12.11.2023 15:06, aktualizacja: 19.12.2023 13:23

Jeśli masz dość tego, że masło marnuje się po rozpakowaniu, mamy dla ciebie prostą receptę! Wykorzystaj sztuczkę z papierem do pieczenia, a prace kuchenne będą o wiele łatwiejsze i już nigdy nie zmarnujesz ani kawałka masła. Ta metoda podbija internet.

Masło znajduje się chyba w każdej kuchni. Smarujemy nim kanapki, smażymy na nim, dodajemy do wypieków. Tę ostatnią czynność możesz bardzo sobie ułatwić, wykorzystując patent na przechowywanie mlecznej kostki. Jest prosty, ale robi w kuchni ogromną różnicę. Wystarczy użyć noża i papieru do pieczenia.

Jak warto przechowywać masło?

Ciekawy tip na przechowywanie masła pojawił się ostatnio na instagramowym profilu @wygodnie_z_basia. Możesz zastosować go zawsze, gdy kupisz nowe masło. Po prostu rozpakuj je i podziel na mniejsze porcje. Np. jeśli kupujesz kostkę ważącą 200 g, możesz przekroić ją na cztery kawałki po 50 g, pięć kawałków po 40 g itd. Pamiętaj jednak lub zapisz, jaka jest gramatura kostek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby ułatwić sobie zadanie, zanim zaczniesz kroić masło, przygotuj papier do pieczenia podzielony na niewielkie kawałki (jeden arkusz podziel na sześć lub nawet osiem części). Następnie nałóż kawałek papieru na ostrą stronę noża i całą tę konstrukcję wbij w masło. W ten sposób wykonaj wszystkie zaplanowane cięcia. Następnie użyj zbitego między kawałki masła papieru, by owinąć każdy z nich. Na koniec włóż wszystkie do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki.

Po co dzielić masło na porcje?

Zastanawiasz się, jaki jest cel tego nietypowego zabiegu? To proste! Dzięki niemu zaoszczędzisz sporo czasu i zapobiegniesz marnowaniu masła. Podzielony w ten sposób produkt możesz zamrozić. Gdy będziesz potrzebować trochę masła, np. do ciasta, wyjmiesz tylko tyle, ile potrzebujesz, więc nic się nie zmarnuje! Podzielone na porcje masło przechowywane w lodówce ułatwi ci gotowanie. Mając przygotowane wcześniej równe porcje, nie będziesz już marnować czasu na odmierzanie odpowiedniej ilości w czasie np. zagniatania ciasta. Po prostu weźmiesz tyle, ile wymaga przepis — bez kombinowania i brudzenia rąk.

Jak przechowywać masło, żeby nie było twarde i nie jełczało?

Masło trudno jest przechowywać tak, by było jednocześnie świeże i miękkie. Tak przynajmniej sądzi większość konsumentów. Ale to wcale nie jest prawda! Istnieje prosty sposób, by kostka nie leżała w lodówce, gdzie robi się twarda, ale też nie jełczała. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić ją w wodzie z solą. Tę metodę konserwowania masła znały już nasze babcie.

Oczywiście nalewanie wody do maselniczki i wylewanie jej za każdym razem, gdy chcesz zrobić kanapkę, może być nieco uciążliwe. Właśnie dlatego warto sprawić sobie inteligentną maselniczkę. Zaprojektowano ją tak, by woda po otwarciu wieczka opadała, a po zamknięciu podniosła się i zakrywała masło.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także