Teraz jest odpowiedni czas na ten zabieg. Marchew będzie dorodna i zdrowa
Jeśli latem zasadziłeś marchewki, teraz jest odpowiedni moment na obcinanie natki. Ten zabieg jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju korzeni. Wyjaśniamy, kiedy i jak prawidłowo pozbyć się liści, by doczekać się dorodnych i chrupiących marchewek.
05.09.2023 09:12
Obcinanie natki marchewki ma zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu i pozwolić na lepsze wykorzystanie składników odżywczych. Trzeba jednak wiedzieć, kiedy i jak przeprowadzić ten zabieg, by nie zaszkodzić rozwijającym się korzeniom. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, zanim chwycisz za nóż lub sierp.
Dlaczego obcinanie natki marchewki jest ważne?
W kuchni wykorzystujemy tylko korzenie marchewki. Nać nie jest nam do niczego potrzebna. Tymczasem, gdy rośnie gęsta i bujna, "odbiera" korzeniowi część składników odżywczych pobieranych przez roślinę z gleby. Odcięcie natki we właściwym momencie sprawia, że część podziemna marchwi rośnie zdrowo i prawidłowo się rozwija. Trzeba jednak wybrać odpowiedni moment na przeprowadzenie tego zabiegu. Obcinanie naci przy niesprzyjającej pogodzie może bardzo zaszkodzić młodym korzeniom.
Zobacz także
Kiedy ścinać natkę marchewki?
Termin ścinania natki powinien być uzależniony od tego, kiedy wysiano marchew. Jeśli zrobiłeś to wiosną, natkę powinieneś usunąć latem. Musisz jednak bardzo ostrożnie dobierać termin odcinania liści. Jeśli pozbędziesz się ich tuż przed upałami, narazisz korzenie na niekorzystne warunki atmosferyczne (ziemia będzie przesuszona), przez co zrobią się miękkie. O wiele mniej problemów nastręcza obcinanie natki marchewki posadzonej np. w lipcu. Zabieg przypada wtedy na przełom lata i jesieni, kiedy wysokie temperatury nie są już problemem, a ziemia jest bardziej wilgotna. Dzięki usunięciu liści korzenie marchwi mają dobrą wentylację, ale nie są przesuszone.
Jak wygląda prawidłowe obcinanie natki marchewki?
Marchew najlepiej jest ścinać sierpem. Jest to również najszybsza metoda. Jeśli nie masz sierpa, dobrze sprawdzi się także porządnie naostrzony nóż kuchenny. Ogromne znaczenie ma to, na jakiej wysokości odetniesz natkę. Nie możesz ciąć zbyt nisko, ponieważ korzenie stracą możliwość pobierania światła. To z kolei zaburzy proces fotosyntezy i zaszkodzi przyszłym plonom. Natkę usuwaj na wysokości od kilku do nawet ok. 10 cm powyżej korzenia. Najlepiej zostaw w całości młode listki i odetnij wszystko, co znajduje się nad nimi. W ten sposób pozbędziesz się niepotrzebnej części rośliny, nie pozbawiając marchewki możliwości prowadzenia fotosyntezy.