Trik sprzedawców. Zwiędnięta pietruszka odzyska jędrność i świeżość
Natka pietruszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest pyszna, zdrowa, intensywnie zielona i świetnie podkręca smak przygotowywanych potraw. Niestety po długim czasie zwiędnięta natka pietruszki dobrze nie wygląda. Oto co z nią zrobić, aby przywrócić ją do życia.
12.09.2023 18:28
Natka pietruszki, niezależnie, czy kupiona, czy wyhodowana samodzielnie bardzo szybko się psuje. Dlatego trzeba ją zużywać od razu, jeśli nie chcemy, aby się zmarnowała i zwiędła. Podpowiadamy, w jaki sposób można ją utrzymać dłużej świeżą.
Właściwości pietruszki
To fantastyczne zioło, którego nie może zabraknąć w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie rosołu, ziemniaków, kanapek, sałatek, czy innych potraw bez jej użycia. Jej intensywny smak i kolor sprawiają, że wszystko smakuje fenomenalnie, a dodatkowo ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Jest ona moczopędna, dlatego przydaje się w przypadku problemów z układem moczowym. Wspiera usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomaga zapobiegać niedokrwistości, która wynika z niedoboru żelaza. Mało tego natka pietruszki zawiera dużą ilość magnezu, a to wpływa pozytywnie na działanie rozkurczające i uśmierzające bóle miesiączkowe. Dlatego zaleca się ją jeść kobietom, które mają trudne i bolesne menstruacje. Wzmacnia też serce i przyspiesza trawienie. Zawiera w sobie całe bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Jest też bardzo prosta w uprawie domowej.
Jak odświeżyć natkę pietruszki?
Są dwa sposoby, dzięki którym możesz przedłużyć świeżość pietruszki. Pierwszy to oczywiście mrożenie. Przed włożeniem jej do zamrażalki, po prostu ją umyj, wysusz, pokrój i włóż do woreczka. Drugi sposób to suszenie, dzięki któremu możesz mieć ją zawsze pod ręką, kiedy tylko potrzebujesz i nie musisz czekać na rozmrożenie. Co jednak zrobić, jeśli nie chcesz używać żadnego z tych sposobów, a widzisz, że twoja pietruszka więdnie? Oto co z nią zrobić.
- weź zwiędniętą nać pietruszki,
- utnij z pęczka zakończenia łodyg,
- umieść pietruszkę na chwilę w szklance z gorącą wodą,
- następnie włóż ją do słoika z chłodną wodą,
- postaw słoik w lodówce.
Szybko zauważysz, że pietruszka od razu odzyska swoją jędrność. Tak samo możesz zrobić z koperkiem i innymi ziołami, które masz w kuchni.