PoradyLajfhakiTrik sprzedawców. Zwiędnięta pietruszka odzyska jędrność i świeżość

Trik sprzedawców. Zwiędnięta pietruszka odzyska jędrność i świeżość

Natka pietruszki ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest pyszna, zdrowa, intensywnie zielona i świetnie podkręca smak przygotowywanych potraw. Niestety po długim czasie zwiędnięta natka pietruszki dobrze nie wygląda. Oto co z nią zrobić, aby przywrócić ją do życia.

zwiędnięta natka pietruszki fot. freepik
zwiędnięta natka pietruszki fot. freepik

12.09.2023 18:28

Natka pietruszki, niezależnie, czy kupiona, czy wyhodowana samodzielnie bardzo szybko się psuje. Dlatego trzeba ją zużywać od razu, jeśli nie chcemy, aby się zmarnowała i zwiędła. Podpowiadamy, w jaki sposób można ją utrzymać dłużej świeżą.

Właściwości pietruszki

To fantastyczne zioło, którego nie może zabraknąć w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie rosołu, ziemniaków, kanapek, sałatek, czy innych potraw bez jej użycia. Jej intensywny smak i kolor sprawiają, że wszystko smakuje fenomenalnie, a dodatkowo ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Jest ona moczopędna, dlatego przydaje się w przypadku problemów z układem moczowym. Wspiera usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomaga zapobiegać niedokrwistości, która wynika z niedoboru żelaza. Mało tego natka pietruszki zawiera dużą ilość magnezu, a to wpływa pozytywnie na  działanie rozkurczające i uśmierzające bóle miesiączkowe. Dlatego zaleca się ją jeść kobietom, które mają trudne i bolesne menstruacje. Wzmacnia też serce i przyspiesza trawienie. Zawiera w sobie całe bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Jest też bardzo prosta w uprawie domowej.

Obraz

Jak odświeżyć natkę pietruszki?

Są dwa sposoby, dzięki którym możesz przedłużyć świeżość pietruszki. Pierwszy to oczywiście mrożenie. Przed włożeniem jej do zamrażalki, po prostu ją umyj, wysusz, pokrój i włóż do woreczka. Drugi sposób to suszenie, dzięki któremu możesz mieć ją zawsze pod ręką, kiedy tylko potrzebujesz i nie musisz czekać na rozmrożenie. Co jednak zrobić, jeśli nie chcesz używać żadnego z tych sposobów, a widzisz, że twoja pietruszka więdnie? Oto co z nią zrobić.

  • weź zwiędniętą nać pietruszki,
  • utnij z pęczka zakończenia łodyg,
  • umieść pietruszkę na chwilę w szklance z gorącą wodą,
  • następnie włóż ją do słoika z chłodną wodą,
  • postaw słoik w lodówce.

Szybko zauważysz, że pietruszka od razu odzyska swoją jędrność. Tak samo możesz zrobić z koperkiem i innymi ziołami, które masz w kuchni.

Obraz