Sprawdzone triki ułatwiające pieczenie ciast. Z nimi każde wielkanocne ciasto będą pyszne
Z pieczeniem jest trochę jak ze śpiewaniem, w końcu cytując klasyka: "śpiewać każdy może, czasem lepiej a czasem gorzej". Dlatego nie przejmuj się, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie Ci dany przepis. Warto wiedzieć jakich błędów nie popełniać i co poprawić. Poniższe triki ułatwią Ci pieczenie ciast i pysznych ciasteczek, kto wie może wypróbujesz je już podczas przygotowania wielkanocnych pyszności?
25.03.2021 | aktual.: 01.04.2021 11:58
Jak stać się mistrzem cukiernictwa? Oto proste triki, które ułatwią pieczenie ciast
Temperatura odpowiednia do pieczenia ciast
To jedna z kluczowych rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę podczas pieczenia ciast i ciasteczek. Nie chodzi tutaj tylko o temperaturę ustawioną na piekarniku, ale także o temperaturę składników!
Temperatura pokojowa jajek:
- użyj jajek o temperaturze pokojowej do upieczenia puszystego biszkoptu,
- jajka o temperaturze pokojowej są idealne także do ciasta drożdżowego.
Schłodzone jajka lub masło:
- schłodzone jajka najlepiej nadają się do szybszego ubicia białek,
- zimne masło i jajka potrzebne są do wykonania kruchego ciasta,
- zimnej śmietany oraz sera użyj do wykonania kremu z bitej śmietany.
Zawsze sprawdzaj w przepisie informację na temat temperatury składników!
Przed pieczeniem zawsze nasmaruj foremki
Nikt nie lubi gdy ciasto przywiera do blachy. Jeśli chcesz uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji, wystarczy że przed umieszczeniem ciasta w foremce, nasmarujesz blachę masłem, margaryną lub innym tłuszczem.
Dekorowanie ciast
Ciasto nie wyszło tak jak planowałaś? Nie martw się, możesz je jeszcze uratować dzięki odpowiednim dekoracjom. Wygląd świeżo upieczonego ciasta jest bardzo ważny! Jeśli biszkopt nie wyrósł (lub właśnie wyrósł za bardzo) możesz posypać go cukrem pudrem, rozpuścić pyszną czekoladową polewę lub wypełnić zagłębienie kremem. Na kremie czy polewie możesz stworzyć różne wzory a to wszystko wykonasz używając wykałaczki lub nawet widelca. Nie zapominaj o posypkach, wafelkach czy jadalnych kwiatach! Oryginalny i prosty wzór otrzymasz także używając koronkowej serwetki i oprószenie ciasta cukrem pudrem lub kakao.
Pamiętaj, że niektóre drogie przyrządy możesz zastąpić podstawowymi przedmiotami np. strzykawki możesz użyć do dekorowania ciastek.
Spraw sobie kilka potrzebnych gadżetów ułatwiających pieczenie ciast
Pamiętaj, że bez odpowiednich blach i form niemożliwe jest stworzenie pysznych ciast, ciasteczek czy świątecznych babek. Dlatego zanim zdecydujesz się na zostanie kolejnym Master Chefem, zainwestuj w nieco lepsze sprzęty np. formy z powłokami nieprzywierającymi. Oprócz blach przydadzą się także silikonowe szpatułki, mikser z różnymi trybami prędkości, plastikowe miski do ubijania czy termometr do piekarnia, który sprawdzi czy urządzenie na pewno nagrzewa się w odpowiednim tempie i czy na pewno grzeje w takiej temperaturze jaką wskazuje.
Jeśli zamierzasz często przygotowywać ciasta warto zainwestować również w przesiewacz do mąki. To gadżet, który wygląda jak kubek, a na dnie posiada sitko.
Przechowywanie ciast
Jeśli chcesz żeby Twoje ciasta były pyszne i nie stały się suche, wystarczy, że będziesz przechowywać je w zamykanym pojemniku do którego dodasz kawałek jabłka. Upieczone ciasteczka zaczną absorbować wilgoć z owocu, dzięki czemu przez dłuższy czas będą miękkie.
Jakie Ty masz sprawdzone sposoby na świąteczne wypieki, które przekazujecie sobie z pokolenia na pokolenie?