PoradyTych grzybów nie jedz bez obierania! Możesz się zatruć

Tych grzybów nie jedz bez obierania! Możesz się zatruć

Większość grzybów można jeść bez obierania. Wątpliwości budzą jedynie maślaki. Wyjaśniamy, czy trzeba je obierać i dlaczego wiele osób zastanawia się, czy skórka maślaków jest jadalna.

Czy maślaki trzeba obierać? Fot. Freepik
Czy maślaki trzeba obierać? Fot. Freepik

05.09.2023 11:09

Zbieranie grzybów to dla jego miłośników ogromna przyjemność. Gorzej jest z ich obrabianiem po powrocie do domu. Swoje zbiory trzeba oczyścić, a w przypadku maślaków dochodzi jeszcze obieranie. Niestety, choć wiele osób o tym nie wie, ta czynność jest konieczna, jeśli nie chcesz przechodzić zatrucia pokarmowego.

Czy skórka z maślaków jest jadalna?

Maślaki są grzybami jadalnymi. Ich skórka sama w sobie również jest jadalna i nie powinna nam zaszkodzić. Niestety, jedzenie jej jest ryzykowne z innego powodu. Jeśli kiedykolwiek trzymałeś w ręce tego grzyba, wiesz, że jest pokryty grubą warstwą lepkiego śluzu. Przyciąga on różnego rodzaju zanieczyszczenia oraz bakterie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi. Gdy dostaną się do naszego przewodu pokarmowego, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego. Aby zapobiec takim sytuacjom, większość grzybiarzy (całkiem słusznie) decyduje się na obieranie maślaków.

Czy maślaki trzeba obierać? Fot. Freepik
Czy maślaki trzeba obierać? Fot. Freepik

Czy maślaki trzeba obierać?

Wiesz już, że skórka z maślaków jest jadalna, ale zanieczyszczona przez bakterie. Czy należy zatem obierać te grzyby? Mówiąc krótko: tak. Obieranie maślaków to najskuteczniejszy sposób, by pozbyć się drobnoustrojów bytujących w śluzie pokrywającym te popularne grzyby. Umycie ich nie wystarcza, ponieważ lepiej mazi jest naprawdę bardzo dużo i sama woda nie jest w stanie całkowicie jej usunąć. Jak prawidłowo obierać maślaki? Po wstępnym oczyszczeniu powinieneś zeskrobać nożem wierzchnią warstwę z nóżki maślaka wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami. Następy krok to obranie kapelusza. Podważ skórkę od spodu i ściągnij ją. W ten sposób obierzesz maślaki i pozbędziesz się drobnoustrojów.

Czy skórka z maślaków jest jadalna? Fot. Freepik
Czy skórka z maślaków jest jadalna? Fot. Freepik

Jak inaczej oczyścić maślaki?

Obieranie grzybów jest żmudną i czasochłonną czynnością. Szczególnie kłopotliwe jest usuwanie skórek z bardzo małych maślaków. Wiele osób zastanawia się więc, czy jest inny sposób, by cieszyć się ich smakiem i nie martwić ewentualnością zatrucia pokarmowego. Rzeczywiście istnieje pewna sztuczka, która pozwala uniknąć obierania, ale jest polecana przede wszystkim do obrabiania małych  maślaków. Mowa o obgotowaniu ich w osolonej wodzie. Wrzuć grzyby do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie wyjmij i umieść w naczyniu z zimną wodą. To wystarczy, by pozbyć się bakterii pokrywających skórki maślaków.