PoradyLajfhakiU mojej babci nigdy nie uświadczysz moli. Skuteczny środek przygotowuje samodzielnie

U mojej babci nigdy nie uświadczysz moli. Skuteczny środek przygotowuje samodzielnie

środek na mole, fot. Genialne, Freepik
środek na mole, fot. Genialne, Freepik
11.09.2023 17:30

Mieszkają w kuchennych szafkach i żerują na suchych produktach spożywczych. Bardzo szybko opanowują całą kuchnię, przez co walka z nimi jest trudna. Podpowiadamy, jak przygotować środek na mole, który je wykurzy.

Kiedy tylko zauważymy ich obecność, należy działać jak najszybciej, aby nie mogły przenosić się dalej. Bardzo często chemiczne preparaty nie zdają egzaminu, przez co mole wcale nie znikają. Warto zastosować domowe, tanie oraz skuteczne środki, których szkodniki te boją się jak ognia.

Skąd się biorą mole spożywcze i jak je rozpoznać?

Jak się okazuje, sami przynosimy je do domu razem z zakupami. Zazwyczaj mole, a w zasadzie ich larwy, znajdują się na sypkich produktach spożywczych np. makaronach, kaszach oraz ryżu. Najbardziej upodobały sobie plastikowe opakowania, na których są charakterystyczne niteczki. Od razu po przyjściu do domu należy przesypać te produkty do szczelnie zamykanych pojemników lub słoików. Larwy moli spożywczych przypominają małe biało-szare gąsienice, które po czasie zamieniają się w te nieprzyjemne szkodniki. Jeśli są one widoczne na opakowaniach, to wszystkie produkty nadają się jedynie do wyrzucenia, ponieważ są zainfekowane. Bardzo często mole przechodzą z opakowań do wnętrza pożywienia. Jeśli nie mamy odpowiednich pojemników, należy zakupy poddać niskiej lub wysokiej temperaturze. Można włożyć opakowania do zamrażarki na kilka dni, a pod wpływem zimna wszystkie larwy zginą. Natomiast równie dobrze można umieścić produkty w piekarniku na około 10 minut, w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Obydwie metody zadziałają równie skutecznie.

Mole kuchenne bytują w produktach sypkich. Fot. Genialne.pl
Mole kuchenne bytują w produktach sypkich. Fot. Genialne.pl

Domowy środek na mole spożywcze

Jeśli sklepowe produkty nie zadziałały, to należy spróbować tych mniej inwazyjnych, które mamy pod ręką. Wystarczy wziąć 1 cytrynę, a następnie przekroić ją na pół. Dopiero teraz należy sięgnąć po drugi składnik — goździki, które trzeba umieścić w cytrynie. Wbija się je tak samo jak do pomarańczy, przygotowując świąteczne ozdoby. Zarówno jeden, jak i drugi produkt posiada mocne aromaty, które są drażniące dla moli. Szybko się ich pozbędziesz. Tak przygotowaną pułapkę wystarczy włożyć do szafki, a oprócz odstraszacza zyskamy także naturalny odświeżacz powietrza.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także