Uważaj, czym malujesz pisanki. Możesz mieć jajka z chemiczną wkładką
Malowanie pisanek to nie tylko tradycja, ale także ryzyko, o którym wiele osób nie wie. Jeśli nadal nie zdecydowałeś się na konkretne kolory jajek, to lepiej pamiętaj, które omijać szerokim łukiem. Jak używać barwników do jajek, aby były bezpieczne? Z nami wymienisz je na lepszy model.
21.03.2024 14:19
Tradycyjne malowanie jajek to coroczny element przygotowań do świąt Wielkanocnych, a pisanek nie może na nich zabraknąć. Wiele osób ma swoje sprawdzone triki na dekorowanie jajek, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że nie zawsze są one dla nas dobre. Pomalowane i kolorowe pisanki przykuwają wzrok, ale czy można jeść farbowane jajka bez obaw? Zanim usiądziesz przy stole i wyciągniesz farby, to lepiej zastanów się dwa razy.
Jak używać barwników do jajek?
Chcąc mieć pięknie pomalowane jajka na Wielkanoc, wielu sięga po coraz ciekawsze sposoby i techniki ich dekorowania. Wpadają w "szał" dekoracji świątecznych, przez co zapominają o barwnikach, których używają. Wiele osób maluje pisanki farbami lub innymi markerami, które wpadną im w oko, ale to ogromny błąd. Takich farbowanych jajek niestety nie możemy jeść, a wszystko przez to, że barwniki przenikają przez skorupkę. Nikt przecież nie dał gwarancji, że w kolorowych pisakach, które nie są przeznaczone do prac kuchennych, nie znajdują się toksyny, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z pewnością teraz zastanawiasz się, czy można jeść barwniki do jajek, ale to zależy. Chcąc mieć przepiękne pisanki, powinieneś pamiętać o tym, że najbezpieczniejszymi pigmentami do malowania jajek są te spożywcze. Tylko one je udekorują pisanki, a co najważniejsze nie wpłyną na ich smak i będą bezpieczne. Na tym nasze możliwości na dekorowanie pisanek się nie kończą. Już nasze babcie doskonale znały naturalne barwniki do jajek.
Jak w naturalny sposób zafarbować jajka?
Jeśli chcesz uniknąć pisanek z chemicznym dodatkiem, to postaw na domowe barwniki, które są równie dobre jak sklepowe, a do tego bezpieczne. Klasycznym pigmentem do malowania jajek jest wywar z łupin cebuli, który w zależności od ich ilości daje różne natężenie pomarańczu, a nawet brązu. Innymi naturalnymi barwnikami do jajek są kurkuma, buraki, ale też kapusta kiszona lub czerwona. Tylko od ciebie zależy efekt finalny barwienia pisanek.
Tak zafarbowane jajka możesz jeść bez najmniejszych obaw, ponieważ nie zawierają w sobie szkodliwych substancji. Nawet jeśli naturalny barwnik przesiąknął do białka, które zmieniło kolor, to nie ma najmniejszych powodów, aby zrezygnować z tego wielkanocnego smakołyku. Przed świętami warto popróbować różnych metod na farbowanie jajek. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowywanie pisanek oraz naturalnych barwników do jajek całą rodziną!