Robię marmurkowe jajka. Minimum pracy, a jaki efekt
Wielkanoc jajkami stoi. Przygotowujemy je na kilka różnych sposobów, jednak żadne nie robią takiego wrażenia jak marmurkowe jajka, nazywane też jajkami po chińsku. Jak je przygotować? Poznaj prosty przepis.
20.03.2024 13:17
Pierwsze skojarzenie ze słowem Wielkanoc? Jajka. To nieodłączny znak świąt wielkanocnych, który symbolizuje odrodzenie i nowe życie. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Wykorzystujemy je zarówno do świątecznych potraw, jak i do dekoracji w formie pisanek.
Chcesz urozmaicić świąteczny stół? Poznaj przepis na marmurkowe jajka. To niezwykle efektowna alternatywa dla klasycznych pisanek, którą można… zjeść. Smakują tak dobrze, jak wyglądają. Wyjaśniamy, jak przygotować marmurkowe jajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować tradycyjne pisanki?
Tradycja malowania pisanek wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Słowianie świętowali Jare, czyli powitanie wiosny. Z tej okazji nasi przodkowie przeprowadzali kilka obrzędów, które kultywowane są do dziś. Jednym z nich jest topienie Marzanny czy wspomniane malowanie pisanek. Wręczano je sobie nawzajem, życząc zdrowia i pomyślności z okazji nadchodzącej wiosny. To tradycja, która przetrwała do dziś, jednak kojarzy się wyłącznie z Wielkanocą.
Jak wyglądają tradycyjne pisanki? Jedną z nich jest kraszanka. To jajko zafarbowane na jeden kolor. Jak farbować jajka? Możesz skorzystać z gotowych barwników lub wykorzystać naturalne produkty, takie jak łupiny czerwonej cebuli, kurkuma, kawa czy herbata. Kraszanki można ozdobić naklejkami, woskiem czy namalować na nich fantazyjny, ludowy wzór. Ograniczenia istnieją tylko w naszej wyobraźni.
Jak przygotować marmurkowe jajka?
Tradycyjne pisanki to piękna tradycja, jednak warto wyjść poza utarte schematy. Czy wiesz, że można malować same białka? Marmurkowe jajka to alternatywa dla tradycyjnych pisanek. Białko pokryte jest eleganckim, marmurkowym wzorem. Mogłoby się wydawać, że wymagają godzin pracy, jednak prawda jest taka, że są bardzo proste w przygotowaniu.
Jak przygotować marmurkowe jajka? Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy ostygną, potłucz je łyżką w kilku miejscach, żeby na skorupce pojawiły się pęknięcia. Odłóż je do plastikowego pojemnika. Zagotuj wodę i zaparz w niej mocną czarną herbatę — nada się zarówno ta w torebkach jak i granulowana czy otrzymana z fusów. Dodaj do niej trzy łyżki ciemnego sosu sojowego, a tak przygotowanym wywarem zalej jajka. Kiedy woda ostygnie, włóż pojemnik do lodówki na całą noc.
Po obraniu jajek ze skorupki na powierzchni białka pojawi się charakterystyczny, marmurkowy wzór. Herbaciane jajka smakują wybornie w wersji sauté, jak i z dodatkiem majonezu czy słodko-kwaśnego sosu. Dzięki długiemu marynowaniu w sosie sojowym zyskują charakterystyczny, słony smak o wyczuwalnej, herbacianej nucie.