Wbij jajko do szklanki z wrzątkiem. Nie zjesz już niczego innego na śniadanie
Zrobienie idealnego jajka w koszulce to nie lada sztuka. Wielu osobom zajmuje sporo czasu, nim opanują ją do perfekcji. Jeśli nade wszystko uwielbiasz ścięte jajko i płynne żółtko na porannym toście, musisz koniecznie poznać tę technikę. Zobacz, jak szybko zrobić jajko w koszulce.
01.10.2023 09:55
Fani słonych śniadań powinni prędko przeczytać ten wpis, bo to właśnie on jest w stanie przybliżyć ich do idealnego jajka, którym będą rozkoszować się o poranku. Wystarczy szklanka i trochę wody, a jesteśmy w stanie wyczarować coś znacznie lepszego niż jajecznica.
Jajka na śniadanie to najlepszy wybór
Umówmy się, o poranku nikt z nas nie ma ochoty stać w kuchni i robić wymyślnych dań, które i tak jemy w pośpiechu. Trzeba wybierać produkty, które łatwo przygotować, a ponadto będą pożywne i sycące. Jajko jest jednym z nich, a z odpowiednimi dodatkami zapełni nasz żołądek na długie godziny. Warto również zaznaczyć, że jaja są bardzo zdrowe i spożywanie ich z umiarem wspiera procesy w naszym organizmie. Na rynku jest mnóstwo odmian tego produktu (od różnych gatunków kur), więc każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Zamiast oklepanej jajecznicy, wypróbuj coś nieco trudniejszego — jajka w koszulce. Kluczem jest odpowiednie ścięcie białka, tak by żółtko w dalszym ciągu było lejące. Z poniższym sposobem masz szansę tego dokonać!
Jak szybko zrobić jajko w koszulce?
Zacznij od przygotowania jajka, szklanki, wrzątku i spodka. Wystarczy, że zalejesz szklankę do 1/3 wysokości wrzącą wodą, wbijesz tam jajko, całość nakryjesz spodkiem i odczekujesz minutę. Kiedy ściągniesz nakrycie, delikatnie wyjmij jajko łyżką i gotowe! Wystarczy zaledwie 60 sekund, by stworzyć idealne śniadanie. Jajko możesz umieścić na toście, zjeść z warzywami czy dorzucić do prostej sałatki. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza. To, że za pierwszym razem coś ci nie wyjdzie, nie oznacza, że już zawsze będziesz w tym kiepski. Jajko w koszulce (choć nieidealne) będzie zawsze lepszym wyborem niż baton czy słodka drożdżówka z marketu.