Jeden produkt rozwiąże kuchenny problem! Tak oddzielisz żółtko od białka
Każdy, kto gotuje lub piecze, raz na jakiś czas staje przed wyzwaniem, jakim jest oddzielenia żółtka jajka od białka. Istnieje wiele trików, które to ułatwiają. Możesz wykorzystać m.in. ząbek czosnku lub lejek.
29.04.2023 22:58
Jak oddzielić żółtko jajka od białka, by się nie zmieszały? To pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto choć raz korzystał z przepisu wymagającego użycia np. piany z białek lub żółtek utartych z cukrem. Istnieje wiele trików, które mogą pomóc w szybkim i skutecznym odseparowaniu dwóch części jajka. Możesz wykorzystać m.in. czosnek lub kuchenny lejek.
Jak oddzielić żółtko od białka za pomocą czosnku?
Czosnek prawdopodobnie nie jest pierwszą rzeczą, o której myślisz, kiedy zastanawiasz się, jak oddzielić żółtko od białka. Rzeczywiście, nie jest to bardzo oczywista metoda poradzenia sobie z odwiecznym kuchennym dylematem. Okazuje się jednak niezwykle skuteczna. Aby zastosować ten trik, rozbij delikatnie jajko i wlej jego zawartość do miseczki. Musisz zrobić to tak, by żółtko się nie rozlało. Następnie weź obrany ząbek czosnku i natrzyj nim opuszki kciuka oraz palca wskazującego. Chwyć za żółtko i przenieś do osobnej miseczki. Dzięki cząsteczkom siarki, wodoru oraz węgla (które odpowiadają za charakterystyczny zapach czosnku) potarty ząbek zacznie wytwarzać tiole. To one sprawią, że palce będą lepkie i żółtko się do nich "przyklei".
Jak oddzielić żółtko od białka z użyciem lejka?
Do odseparowania żółtka i białka jajka możesz wykorzystać również niewielki kuchenny lejek. Przygotuj dwie szklanki. W jednej umieść lejek. Pamiętaj, że szklanka musi być na tyle wysoka, by końcówka lejka nie dotykała dna (to utrudni spływanie białka). Delikatnie rozbij jajko do lejka (tak, by żółtko się nie rozlało). Białko spłynie przez lejek (możesz trochę nim potrząsnąć, żeby usprawnić ten proces), a żółtko zostanie w środku. Dzięki temu bez problemu przełożysz je do drugiej szklanki.