Wrzuć po smażeniu na rozgrzaną patelnię. Przykry zapach zniknie
Jak pozbyć się zapachu smażenia z domu po sesji robienia kotletów dla całej rodziny? Jest na to kilka sposobów, z pewnością jeden z nich przypadnie ci do gustu. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w swojej kuchni.
27.09.2023 10:45
Smażone potrawy to jedne z naszych ulubionych. Mimo że nie należą do najzdrowszych, chętnie się nimi zajadamy. Niestety długotrwałe smażenie na jednym oleju powoduje ulatnianie się mało przyjemnego aromatu. Jeśli martwisz się, że po wyjściu na ulicę pachniesz niczym po wizycie w burgerowni, pora sięgnąć po domowe triki, które zwalczą charakterystyczny zapach.
Przed smażeniem, wykonaj te czynności
Jak pozbyć się zapachu smażenia?
Co w sytuacji, gdy mimo rad czujesz odór tłuszczu w całym mieszkaniu? Samo wietrzenie nie na wiele się zdaje, a odświeżacz powietrza działa jedynie na krótką metę. Okazuje się, że istnieje kilka trików z wykorzystaniem kuchennych produktów, które wręcz wchłoną przykre zapachy. Jednym z nich jest zagotowanie wody z octem, dzięki czemu zneutralizujemy zapach oleju. Jeśli wizja gotowanego płynu cię nie przekonuje, może masz w szafce odrobinę masła orzechowego? Jeśli wrzucisz go na tę samą patelnię co kotlety i zadziałasz temperaturą, pozbędziesz się przykrego zapachu, który unosi się w twoim domu. Inny skuteczny trik to wyłożenie blachy do pieczenia papierem, posypanie jej cukrem i cynamonem. Należy ją wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piec przez kilkanaście minut. Już wkrótce twoją kuchnię opanuje korzenny zapach wypieków, który zostanie w pomieszczeniu na dłużej.