Wrzucasz ziemniaki do zimnej wody? Popełniasz ogromny błąd
Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Dla wielu z nas, to nieodłączny element obiadu, który ląduje na stole nawet kilka razy w tygodniu. Wystarczy wrzucić obrane bulwy do wody i gotować tak długo, aż zmiękną. Okazuje się, że w tym miejscu można popełnić błąd, który niesie poważne konsekwencje zdrowotne.
11.10.2023 11:58
Gotowane, smażone, pieczone, w formie klusek, pyz czy placków — to dania, które można przygotować z ziemniaków. Najczęściej jemy je ugotowane czy też w formie purée, bowiem tak przyrządza się je najszybciej. Nie ma tu żadnej filozofii, przynajmniej w teorii. W praktyce, temperatura w jakiej gotujemy ziemniaki, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Jak poprawnie ugotować ziemniaki?
Większość z nas zalewa ziemniaki zimną wodą, a następnie, wstawia garnek z warzywami na gaz i gotuje aż do miękkości, zwykle ok. 25-30 minut, w zależności od gatunku. Mogłoby się wydawać, że nie da się tu nic zepsuć. A jednak da się, bowiem gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie jest zwyczajnie szkodliwe. W trakcie gotowania wytrącają się z nich cenne witaminy i minerały, takie jak fosfor, potas, żelazo, magnez, witamina A, B1, B5, B6, czy PP. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucimy je do wrzącej, osolonej wcześniej wody. Włożone do wrzątku, zachowają swoje cenne substancje odżywcze. Wbrew pozorom, nie powinno się gotować ich na dużym, a na średnim ogniu. Dzięki temu wszystkie bulwy zmiękną w tym samym czasie.
Czy warto obierać ziemniaki na kilka godzin przed ugotowaniem?
Chcąc zaoszczędzić czas, wielu z nas obiera ziemniaki kilka godzin przed planowanym obiadem, a następnie wrzuca je do garnka z wodą, gdzie czekają na ugotowanie. Choć brzmi to bardzo sensownie, to błąd, bowiem ziemniaki trzymane w zimnej wodzie przez długi czas tracą wszystkie swoje witaminy i minerały. Dlatego też powinno się obierać je na chwilę przed planowanym ugotowaniem. Pamiętaj jednak o tym, aby nie wylewać wody po gotowaniu ziemniaków, zwłaszcza jeśli zostały ugotowane poprawnie. Ostudzona, stanowi doskonały nawóz dla wielu roślin doniczkowych, ze względu na wysokie stężenie potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Taką odżywkę można stosować raz w tygodniu, a poza sezonem, dwa razy w miesiącu.