PoradyLajfhakiWsypuję na patelnię. Tłuszcz od razu przestaje pryskać

Wsypuję na patelnię. Tłuszcz od razu przestaje pryskać

sposób na pryskający tłuszcz, fot. Getty Images
sposób na pryskający tłuszcz, fot. Getty Images
22.07.2023 09:44

Większość potraw smażymy na tłuszczu, ale często pryska on na kuchenkę, płytę indukcyjną oraz kafelki. W najgorszym przypadku ląduje na naszej skórze, przez co może doprowadzić do oparzeń. Poznaj sposób na pryskający tłuszcz.

Mimo różnych trendów kulinarnych często smażymy mięsa lub warzywa. Jednak ich przygotowanie wiąże się z pryskającym na wszystkie możliwe strony rozgrzanym tłuszczem. Pozostawia on po sobie nieestetyczne i trudne do usunięcia plamy. Mimo to istnieje sposób, dzięki któremu tłuszcz nie wystrzeli poza patelnię.

Sposób na pryskający tłuszcz

Obecnie na rynku, dostępnych jest wiele modeli patelni, które wykonane są z różnych tworzyw. W przypadku niektórych pichcenie idzie sprawnie, ale kluczową rolę pełni tłuszcz. Jego wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji oraz od rodzaju smażonych produktów. W gotowaniu ważna jest także ilość, więc nie należy przesadzać z olejem. Kiedy patelnia jest rozgrzana, to wlewamy na nią tłuszcz do smażenia, który pod wpływem ciepła zaczyna pryskać. Najczęściej dzieje się to w przypadku patelni, na której znajdują się kropelki wody. Dlatego, aby uniknąć, strzelającego tłuszczu wetrzyj w powierzchnię czystej patelni małą ilość soli drobnoziarnistej. Pod jej wpływem wytworzy się mikroskopijna, nierówna warstwa ochronna. W efekcie tłuszcz nie będzie już nigdy więcej pryskał, a na dodatek uzyskasz już doprawioną potrawę.

Thai traditional food Spicy deep fried Mackerels
Thai traditional food Spicy deep fried Mackerels

Czym wyczyścić patelnię?

Często zdarza się, że smażona potrawa mocno przywiera do patelni. Pod koniec smażenia okazuje się, że naczynie jest przypalone i nie można w żaden sposób go doczyścić. Jednak nie musisz od razu wyrzucać patelni do kosza, ponieważ dzięki sodzie oczyszczonej spalenizna odejdzie sama. Wystarczy posypać nią powierzchnię, a potem wetrzeć kolistymi ruchami przy użyciu szorstkiej gąbki. Czyszczenie powinno zająć nie więcej niż minutę, a następnie jak możemy przeczytać w artykule w serwisie WP Kobieta:

(...) zwilż gąbkę i pocieraj nią patelnię przez kolejną minutę. Sodowa papka usunie wszelkie nierówności i zabrudzenia, które utrudniały smażenie naleśników i innych potraw. Ten patent warto stosować przynajmniej raz w miesiącu. Dzięki regularnemu czyszczeniu twoja patelnia będzie idealnie gładka przez długi czas.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także