Wsypuję na patelnię. Tłuszcz od razu przestaje pryskać
Większość potraw smażymy na tłuszczu, ale często pryska on na kuchenkę, płytę indukcyjną oraz kafelki. W najgorszym przypadku ląduje na naszej skórze, przez co może doprowadzić do oparzeń. Poznaj sposób na pryskający tłuszcz.
22.07.2023 09:44
Mimo różnych trendów kulinarnych często smażymy mięsa lub warzywa. Jednak ich przygotowanie wiąże się z pryskającym na wszystkie możliwe strony rozgrzanym tłuszczem. Pozostawia on po sobie nieestetyczne i trudne do usunięcia plamy. Mimo to istnieje sposób, dzięki któremu tłuszcz nie wystrzeli poza patelnię.
Sposób na pryskający tłuszcz
Obecnie na rynku, dostępnych jest wiele modeli patelni, które wykonane są z różnych tworzyw. W przypadku niektórych pichcenie idzie sprawnie, ale kluczową rolę pełni tłuszcz. Jego wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji oraz od rodzaju smażonych produktów. W gotowaniu ważna jest także ilość, więc nie należy przesadzać z olejem. Kiedy patelnia jest rozgrzana, to wlewamy na nią tłuszcz do smażenia, który pod wpływem ciepła zaczyna pryskać. Najczęściej dzieje się to w przypadku patelni, na której znajdują się kropelki wody. Dlatego, aby uniknąć, strzelającego tłuszczu wetrzyj w powierzchnię czystej patelni małą ilość soli drobnoziarnistej. Pod jej wpływem wytworzy się mikroskopijna, nierówna warstwa ochronna. W efekcie tłuszcz nie będzie już nigdy więcej pryskał, a na dodatek uzyskasz już doprawioną potrawę.
Czym wyczyścić patelnię?
Często zdarza się, że smażona potrawa mocno przywiera do patelni. Pod koniec smażenia okazuje się, że naczynie jest przypalone i nie można w żaden sposób go doczyścić. Jednak nie musisz od razu wyrzucać patelni do kosza, ponieważ dzięki sodzie oczyszczonej spalenizna odejdzie sama. Wystarczy posypać nią powierzchnię, a potem wetrzeć kolistymi ruchami przy użyciu szorstkiej gąbki. Czyszczenie powinno zająć nie więcej niż minutę, a następnie jak możemy przeczytać w artykule w serwisie WP Kobieta: