PoradyLajfhakiWyrzuciłam dziadka do orzechów. Skorupki rozłupuję jak wujek Zdzisiek

Wyrzuciłam dziadka do orzechów. Skorupki rozłupuję jak wujek Zdzisiek

Rozłupywanie orzechów to żmudne zajęcie, do którego często jesteśmy zmuszeni. Wymaga to nieco siły, przez co, po jakimś czasie, nasze dłonie zaczynają odmawiać posłuszeństwa. Istnieje genialny trik, dzięki któremu pozbędziesz się problemu, a dziadek do orzechów pójdzie w odstawkę. Zobacz jak rozłupać orzechy laskowe.

jak rozłupać orzechy laskowe, fot. Getty Images/Genialne
jak rozłupać orzechy laskowe, fot. Getty Images/Genialne

27.09.2023 13:49

Jesień to czas gdy z drzew zaczynają spadać orzechy. W zależności od rodzaju otwiera się je w inny sposób. Jednymi z najbardziej problemowych są orzechy włoskie, które mają grubą, mocną powłokę i ciężko je rozłupać bez połamania zawartości w środku. Podobnie jest z orzechami laskowymi. One na dodatek są śliskie i łatwo wypadają z wszelkiego rodzaju maszynek. Istnieją dwa łatwe sposoby na uporanie się z tym problemem.

Jak pozbawić łupinek orzechy laskowe?

Użytkownik platformy TikTok postanowił podzielić się swoim sposobem na rozłupywanie orzechów. Patent nie wymaga użycia siły ani specjalnego sprzętu. Trzeba jedynie nieco zaangażowania i sprytu, a orzechy w mig będą bez skorupek. Wystarczy, że przygotujesz plastikową nakrętkę z butelki, do której przymocujesz długą śrubę. To cała konstrukcja. Podczas rozłupywania wystarczy założyć nakrętkę na orzecha i całość uderzyć delikatnie młotkiem. Łupina poddaje się bez najmniejszego oporu, a ty masz spokój z męczącym ściskaniem dziadka do orzechów. Poniższy filmik jasno pokazuje jak wykonać całą procedurę.

Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie?

W tym wypadku zadziałasz sposobem, a nie siłą. Orzech włoski jest podzielony na dwie równe części, a granica to miejsce, gdzie łupinka jest najluźniejsza. Wystarczy wrzucić orzechy do miski i zalać wrzątkiem. Następnie potrzymaj je w tej kąpieli przez kilka minut. Po tym czasie łączenie między łupinkami się poluzuje, a ty otworzysz skorupkę za pomocą noża. Wetknij końcówkę ostrza w łączenie i spróbuj je lekko przekręcić. Łupina zaraz puści otwierając ci łatwy dostęp do zawartości skorupki. Jak widzisz, obieranie orzechów włoskich może przebiegać bez konieczności wkładania w to dużego wysiłku. Wystarczy nieco pomyśleć lub zaczerpnąć inspirację z internetu!

Obraz