PoradyLajfhakiWystarczy 10 minut, by osłodzić kwaśne mandarynki. Trik prosto z Japonii

Wystarczy 10 minut, by osłodzić kwaśne mandarynki. Trik prosto z Japonii

Kwaśne mandarynki da się osłodzić bez użycia cukru, fot. Freepik
Kwaśne mandarynki da się osłodzić bez użycia cukru, fot. Freepik
24.10.2023 16:03

Kwaśne mandarynki mogą przytrafić się każdemu, a wyrzucenie ich byłoby dużym błędem. Istnieje pewien japoński sposób na osłodzenie owoców bez użycia cukru czy dodatkowych słodzików. Ten trik sprawi, że już nigdy nie pożałujesz zakupu kwaśnych cytrusów. Wystarczy zaserwować im porządną kąpiel.

Jesienią możemy odczuwać niedosyt świeżych owoców i warzyw. Po pierwsze ich dostępność jest utrudniona, po drugie cena nie zachęca do zakupu. W tym okresie warto skierować swoją uwagę na cytrusy, na które sezon się teraz zaczyna. Najgorsze co może się przytrafić to kwaśne mandarynki wykrzywiające usta. Czy da się je jakoś osłodzić? No pewnie!

Kwaśne mandarynki da się uratować. Wypróbuj ten trik!

Kiedy jesteś na zakupach w markecie, nie masz możliwości próbowania poszczególnych owoców i warzyw. Przez to możesz się nieźle naciąć na kupno niesmacznych produktów. Jednym z nich są mandarynki, które mimo złocistej skórki, są kwaskowate. Czy w takim razie jesteśmy skazani na zjedzenie mało smacznych owoców? Nic podobnego! Wystarczy zastosować pewien sprytny trik, który przybył do naszego kraju aż z Japonii. Owoce wrzucamy do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza, na 10 minut. Po tym czasie przerzucamy je do zimnej kąpieli i moczymy przez pięć minut. Różnica temperatur pozwoli zneutralizować kwaskowatość. Ten prosty zabieg zajmie ci 15 minut, a różnica w smaku będzie nie do porównania.

Kwaśne mandarynki da się osłodzić bez użycia cukru, fot. Freepik
Kwaśne mandarynki da się osłodzić bez użycia cukru, fot. Freepik

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Poza walorami smakowymi można się domyślić, że te owoce są pełen prozdrowotnych właściwości. Regularne spożywanie cytrusów pomaga w walce z nadwagą, cukrzycą czy nawet nowotworem. Związki zawarte w miąższu, zwłaszcza salvestrol Q40, mogą rozkładać komórki rakowe i chronić przed nowotworem wątroby. Dorzucanie ich do śniadaniówek dzieci będzie miało pozytywny wpływ na odporność maluchów, ze względu na sporą dawkę witaminy C. Naukowcy twierdzą, że witaminy i minerały w soku przyczyniają się do poprawy wzroku oraz zapobiegają powstawaniu nowych chorób oczu. Wnioskując, jedzenie mandarynek zwłaszcza w okresie zimowym wyjdzie nam na zdrowie!

Close up photo of Fresh organic mandarins. High quality photo
Close up photo of Fresh organic mandarins. High quality photo
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także