PoradyLajfhakiWysypuję na blaszkę i włączam piekarnik. Brud i przypalenia znikają

Wysypuję na blaszkę i włączam piekarnik. Brud i przypalenia znikają

jak wyczyścić blachę do pieczenia fot. getty images
jak wyczyścić blachę do pieczenia fot. getty images

19.06.2023 16:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wyobrażasz sobie życia bez pieczenia, ale irytuje cię czyszczenie blachy? Nie musisz przez to rezygnować z przyjemności. Podpowiadamy, jak wyczyścić blachę do pieczenia w prosty sposób.

Nie ma nic przyjemniejszego od zapachu świeżo upieczonych ciastek. Roznoszący się po całym domu aromat sprawia, że cieknie ślinka. Co zrobić, kiedy ciasto wyleje nam się na blachę i zaschnie? Zapomnij o uporczywym drapaniu. Mamy dla ciebie skuteczny trik!

Jak wyczyścić blachę do pieczenia?

Czyszczenie akcesoriów kuchennych, a w tym blachy - nie musi być uciążliwe i czasochłonne. Nie odbierze ci też radości z częstych wypieków! Jeśli twoja blacha pokryła się zaschniętym tłuszczem, resztkami jedzenia i innym brudem - mamy na to skuteczny sposób. Bez drapania, długiego namaczania I używania jakichkolwiek środków! Potrzebne do jej wyczyszczenia będą ci dwa produkty - soda oczyszczona i sól. Za ich pomocą usuniesz wszystko, co nawarstwiło się na blasze. Te dwa uniwersalne środki czyszczące poradzą sobie z nawet najbardziej zaschniętym i trudnym brudem!

Obraz

Wypróbuj ten domowy sposób

Soda oczyszczona to królowa wśród domowych środków czyszczących. Nadaje się do przygotowania wielu mikstur, którymi wyczyścisz sprzęt kuchenny, odbarwisz pranie, a nawet zrobisz pastę do czyszczenia kuchenki. Świetnie nadaje się też do pieczenia. My wykorzystujemy ją wraz z solą do mycia blachy do pieczenia. W jaki sposób? Najpierw przemywamy ją wodą i suszymy, a potem posypujemy nimi jej dno. Soda oczyści jej powierzchnię, a sól sprawi, że trudny brud o wiele łatwiej z niej zejdzie. Po posypaniu nimi blachy wkładamy ją do piekarnika i włączamy go na 30 minut, ustawiając na temperaturę 200 stopni. Dojdzie do reakcji obu produktów z osadem i tłuszczem, a w efekcie zostaną one rozpuszczone i łatwo będzie je wyczyścić. Po 30 minutach, wyłącz piekarnik i zostaw blachę do schłodzenia, a następnie umyj ją płynem do naczyń - będzie czysta jak nowa. A ty znów będziesz mógł wrócić do pieczenia ulubionych ciast i innych przysmaków.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także