Zawsze tak robię, by pozbyć się pestycydów z owoców. Ten trik to hit i zajmuje kilka minut!
Mycie owoców i warzyw samą wodą nie jest wystarczającą ochroną przed chemią, którą były pryskane. Jak pozbyć się pestycydów? Jest prosty, domowy sposób, który pozwoli uporać się z problemem w zaledwie kilka minut.
17.04.2023 | aktual.: 17.04.2023 11:33
Pestycydy to środki ochrony roślin, które mają zabezpieczać uprawy przed grzybami, owadami, a także chwastami. Dla człowieka są jednak bardzo niebezpieczne. Mogą powodować uszkodzenia układu nerwowego, zapalenia skóry, a nawet raka. Aby uchronić się przed chorobami, należy dokładnie myć owoce i warzywa. Opłukanie ich pod bieżącą wodą nie jest wystarczającą ochroną przed szkodliwymi substancjami. Podpowiadamy, jak skutecznie pozbyć się pestycydów z owoców oraz warzyw.
Na których owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów?
Dokładne mycie jest potrzebne wszystkim owocom i warzywom. Warto jednak wiedzieć, które z nich są najbardziej skażone opryskami. W 2022 roku na liście produktów najmocniej opryskiwanych pestycydami znalazły się:
- szpinak,
- jarmuż,
- papryka,
- truskawki,
- nektarynki,
- winogrona,
- jabłka,
- wiśnie,
- czereśnie.
Jak myć owoce i warzywa?
Sposób mycia warzyw i owoców należy dostosować do ich rodzaju. Owoce miękkie, takie jak np. truskawki, maliny, borówki wystarczy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Co ważne nie można wycierać ich ręcznikiem. Owoce o twardszych skórkach należy poddać kąpieli w środkach, które zmyją pestycydy, a następnie dokładnie wytrzeć. W przypadku kalafiorów, brokułów oraz różnych gatunków sałaty najlepszą metodą będzie zamoczenie ich w wodzie na ok. 2 minuty i ciągłe mieszanie.
Jak pozbyć się pestycydów z owoców?
Zanim przystąpisz do mycia owoców i warzyw z pestycydów, dokładnie umyj ręce. Następnie postępuj według poniższych wskazówek:
- Opłucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Nie stosuj żadnych detergentów.
- Do miski wlej 1 litr wody i dodaj 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski z preparatem włóż owoce i warzywa. Płucz je przez 2-3 minuty. Cytrusy możesz zostawić w roztworze nawet na 15 minut.
- Po kąpieli w sodzie dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Na koniec osusz papierowym ręcznikiem.
Jak usunąć zarazki z owoców?
Istnieje również prosty domowy zabieg, który warto zastosować przed usunięciem pestycydów. Do 1 litra wody dodaj pół szklanki octu jabłkowego, winnego lub tradycyjnego (możesz zastąpić ocet 2-3 łyżkami kwasku cytrynowego). Wymieszaj składniki i płucz w nich owoce oraz warzywa przez 2-3 minuty. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii, które często znajdują się na skórkach. Mowa m.in. o E. Coli, Listerii oraz Salmonelli.