PoradyLajfhakiZnów na dnie garnka z popcornem zostały ci całe ziarna? Oto dlaczego tak się dzieje

Znów na dnie garnka z popcornem zostały ci całe ziarna? Oto dlaczego tak się dzieje

Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Można kupić go w kinie, a także w sklepach — zarówno w gotowej wersji, jak i w formie ziaren do uprażenia. Ten ostatni potrafi stwarzać drobne problemy. Zdarza się, że nie każde ziarenko kukurydzy pęka i zmienia się w puszystą chmurkę. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.

Oto dlaczego nie każde ziarenko kukurydzy ekspanduje w czasie prażenia. Fot. Freepik
Oto dlaczego nie każde ziarenko kukurydzy ekspanduje w czasie prażenia. Fot. Freepik

23.10.2023 16:23

Popcorn, jak odkryli archeologowie, miał swoje początki wiele wieków temu. Pierwotnie kukurydzę prażyły plemiona żyjące na terenie dzisiejszego Meksyku, w tym Aztekowie. Dziś ta przekąska jest znana na całym świecie, a kojarzymy ją głównie z seansami filmowymi w kinach oraz naszych domach. Znamy wiele trików, które mają ułatwiać to zadanie. Jeden z nich może pomóc, jeśli denerwuje cię, że nie każde ziarenko kukurydzy otwiera się w czasie smażenia. Sztuczka jest banalna, ale może bardzo pomóc.

Jak powstaje popcorn?

Zanim odpowiemy na pytanie, dlaczego niektóre ziarenka kukurydzy nie pękają w czasie prażenia, warto wyjaśnić, jak przebiega przygotowywanie popcornu. Jak pewnie wiesz, aby uzyskać puszystą, chrupiącą przekąskę, niezbędna jest wysoka temperatura (optymalna wynosi 190°C). Ziarna należy wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem lub umieścić w kuchence mikrofalowej. To właśnie ciepło powoduje, że woda zawarta w kukurydzy zaczyna wrzeć. Pod wpływem wysokiego ciśnienia po chwili w gorącym garnku lub kuchence ziarno kukurydzy pęka. Wtedy zawarta w nim skrobia wydostaje się na zewnątrz, zmienia postać z płynnej na stałą i zaczyna "puchnąć". Wszystko dzieje się w mgnieniu oka.

Nie każde ziarenko kukurydzy zamieni się w popcorn. Fot. Getty Images
Nie każde ziarenko kukurydzy zamieni się w popcorn. Fot. Getty Images

Dlaczego ziarenko kukurydzy nie pęka?

Powody tego, że dane ziarenko kukurydzy nie ekspanduje (nie zwiększa swojej objętości), mogą być różne.

  • Przyczyną mogą być uszkodzenia, do których doszło podczas wzrostu, transportu czy przechowywania kukurydzy. Jeśli powłoka ziarna jest uszkodzona, wzrastające ciśnienie będzie uwalniało się przez szczeliny, a w związku z tym nie rozsadzi łuski. W takim przypadku nie ma szans na wykorzystanie ziarenka.
  • Zdarza się również, że problem wynika z tego, że ziarno jest zbyt suche. Jeśli nie ma w nim wystarczająco dużo wody, ciśnienie nie wzrośnie do poziomu, który umożliwiałby rozsadzenie łuski. Ten problem można rozwiązać, stosując pewien prosty, domowy trik.

Co zrobić, żeby każde ziarenko kukurydzy otworzyło się podczas prażenia?

Jak wspomnieliśmy, jeśli jakieś ziarenko kukurydzy zostało uszkodzone, nie da się go uratować. Można jednak zastosować sztuczkę, dzięki której ewentualne przesuszone ziarna odzyskają jędrność i podczas prażenia zmienią się w puszyste chmurki. Wystarczy użyć wody! Po prostu, zanim zabierzesz się za przyrządzanie popcornu, namocz wszystkie ziarna. Trzymaj je w wodzie przez kilka godzin (niektórzy radzą nawet dobę). Po takim zabiegu wszystkie powinny ekspandować w czasie prażenia.