Znajomi rozpływają się w zachwytach nad moimi frytkami. Są 100 razy lepsze, niż na mieście
Przygotowanie domowych frytek to nie lada sztuka, o czym przekonują najsłynniejsi szefowie kuchni. Wyjaśniamy, jak zrobić chrupiące frytki, które nie będą ociekać tłuszczem. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku zasad, a wyjdą tak, jak te z najpopularniejszej sieciówki.
06.10.2023 12:57
Dokładna data wynalezienia frytek nie jest znana. Najprawdopodobniej powstały w XVIII wieku w belgijskim mieście Dinant. Wieść niesie, że mieszkańcy przypadkowo zaczęli smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu, tak jak wcześniej robili to z rybami. Ten przysmak szybko stał się popularny wśród mieszkańców Belgii, a po I wojnie światowej przepis na frytki rozszedł się po Europie.
Jak zrobić chrupiące frytki?
Frytki idealne to takie, które są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie ociekają tłuszczem. Najlepiej wychodzą wtedy, kiedy smażone są we frytownicy, jednak nie każdy może pozwolić sobie na zakup tego urządzenia. Na szczęście, można przygotować je też na patelni. Wyjdą równie smaczne, o ile będziemy trzymać się kilku zasad. Pierwsza z nich dotyczy samych ziemniaków. Wybierz odmianę typu B, bowiem te ziemniaki zawierają dużo skrobi, a przy tym są wilgotne. Kupisz je w każdym markecie, a na straganie szukaj odmian takich jak Iryga, Irys czy Ingrid. Druga zasada dotyczy wstępnej obróbki ziemniaków. Po umyciu i obraniu pokrój je w słupki o grubości 1,5 cm. Następnie, opłucz je ze skrobi i włóż do miski pełnej wody z dodatkiem łyżeczki cukru na co najmniej 30 minut.
Smażenie czy pieczenie?
Nie pomijaj namaczania w roztworze z cukrem. Dzięki temu prostemu zabiegowi, po usmażeniu frytki staną się złociste. Po 30 minutach jeszcze raz opłucz frytki, a następnie, osusz je ręcznikiem papierowym i pozwól im całkowicie wyschnąć. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni bądź w garnku z wysokim dnem. Temperatura, w jakiej będą smażyć się frytki, powinna mieścić się w przedziale 120-150 stp. C. Smaż je przez 5 minut, a następnie wyjmij z oleju. Podkręć temperaturę do 190 stp. C. i ponownie zanurz frytki w oleju, smażąc je przez kolejne 5 do 10 minut. Gotowe frytki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. A na końcu posyp je solą.