Znajomy grzybiarz zdradził mi 3‑minutowy trik na dokładne oczyszczenie grzybów!
Zbieranie grzybów jest przyjemnym zajęciem i pozwala na obcowanie z przyrodą. Warto pamiętać, że przed pichceniem potraw z zebranych borowików czy maślaków trzeba odpowiednio je przygotować. Podpowiadamy, jak czyścić grzyby szybko i skutecznie.
22.04.2023 11:33
Wiele razy wracamy z grzybobrania z pełnymi koszami niczym zawodowi grzybiarze. Napotykamy się jednak na kłopot przy ich oczyszczaniu, który powoduje niepotrzebne nerwy i frustrację. Jeśli nie zrobimy tego należycie i wykorzystamy do gotowania niedoczyszczone grzyby, możemy wyczuć w posiłku zgrzytający pod zębami piach. Przez takie doświadczenia nie tylko jedzenie, ale i grzybobranie przestaje cieszyć.
Dlaczego czyści się grzyby?
Najczęstszym problemem podczas mycia grzybów jest znajdujący się na nich piasek. Bardzo często czynność ta zajmuje o wiele więcej czasu i energii niż samo grzybobranie. Warto, aby zrobić to dokładnie ze względu na nasz komfort. Rozwiązaniem nie jest czyszczenie każdego grzyba osobno, bo niepotrzebnie stracimy czas, czując się znużeni tą czynnością. Sprawdź naszą metodę, która pozwoli ci szybko i skutecznie wyczyścić grzyby.
Jak czyścić grzyby?
Tę metodę stosowały nasze babcie. Wszystkie składniki, których potrzebujemy do wykonania mycia, znajdują się w naszej kuchni, a są to: woda, sól, durszlak i duża miska (lub inne pojemne naczynie). Na początku doprowadź do wrzenia wodę, później wsyp sól, a następnie wrzuć czyszczone grzyby, zamieszaj i odczekaj chwilę. Teraz możesz obserwować, jak sprawnie oddziela się od nich brud. Po upływie kilku minut odcedź grzyby za pomocą durszlaka. Możesz jeszcze przepłukać je pod bieżącą wodą.
Oczyszczanie grzybów — metoda bez gotowania
Sposób na mycie grzybów poprzez zanurzanie ich we wrzątku jest przydatny wtedy, kiedy planujemy zrobić z nich m.in. przetwory lub posiłek. Warto jednak mieć na uwadze, że grzyby przeznaczone do suszenia lub mrożenia nie powinny mieć kontaktu z wodą. Wtedy musimy zrobić to na sucho, aby pozbyć się piachu i brudu ręcznie lub przy użyciu szczoteczki. Pamiętaj, że świeże grzyby muszą zawsze być w przewiewnym miejscu lub koszu. Nie zbieraj ich do plastikowych reklamówek, ponieważ szybciej stracą świeżość i zgniją, co może zaszkodzić twojemu zdrowiu.