Znajomy ogrodnik zdradził mi, dlaczego marchew robi się zielona od góry
Zastanawiasz się, dlaczego marchew robi się zielona na górze? To naturalny proces, który może mieć różne przyczyny. Wyjaśniamy, czy można jeść tę zzieleniałą część korzenia i co zrobić, by uniknąć zmiany koloru.
20.09.2023 17:38
Marchew robi się zielona w górnej części, gdy znajduje się jeszcze w ziemi. Warto więc wiedzieć, jak zapobiegać zmianie koloru. Wraz z nią zmienia się nieco także smak warzywa. Wiele osób sądzi, że to sygnał, by odkrawać zieloną część i jej nie spożywać. Jak jest w rzeczywistości?
Dlaczego marchew robi się zielona na górze?
Za pojawienie się zielonego koloru na korzeniu marchewki odpowiada chlorofil (ten sam, dzięki któremu liście roślin są zielone). Dzieje się tak, gdy górna część warzywa jest wystawiona na działanie światła. Najczęściej przyczyną tego, że marchew wystaje ponad ziemię, jest zbyt płytkie zasianie nasion. Zdarza się też, że przy zbyt obfitym podlewaniu woda wypłukuje górną warstwę ziemi i odsłania kawałek korzenia. Zielony kolor może pojawić się także, gdy marchewka została uszkodzona, np. w czasie spulchniania grządek. Powinieneś również wiedzieć, że sporo zależy od odmiany warzywa. Niektóre marchewki są bardziej skłonne do zazieleniania się w górnej części niż inne.
Czy zielona marchew jest jadalna?
Jak już wiesz, zielony kolor marchwi to zasługa chlorofilu. Nie jest on w żaden sposób szkodliwy, dlatego możesz bez obaw zjadać również zieloną część warzywa. Warto jednak wiedzieć, że chlorofil nie tylko wpływa na estetykę, ale też nadaje marchwi nieco gorzki smak. Im więcej zieleni na korzeniu, tym gorsze będą wrażenia smakowe. Warto więc wybierać do jedzenia marchewki, które są soczyście pomarańczowe.
Co robić, żeby marchew nie zieleniała?
Jeśli hodujesz marchew w swoim ogrodzie i nie chcesz, żeby robiła się zielona, możesz zapobiec zmianie barwy. Musisz tylko zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim kupuj nasiona odmian, które są mniej podatne na zmianę koloru. Kiedy marchew wzrasta, chroń jej górną część przed światłem słonecznym. Dobrze sprawdzi się tu ściółka ze słomy lub kompost. Ten drugi dodatkowo odżywi rośliny. Przy spulchnianiu gleby zachowaj dużą ostrożność, by nie uszkodzić korzeni. Jeśli to zrobisz, mogą zacząć zielenieć.