Zobaczyłam co dzieje się z majonezem w zamrażarce i przestałam mrozić sałatki
Majonez to jeden z produktów o najdłuższym terminie ważności. Po otwarciu należy spożyć go w przeciągu kilku tygodni. Zdarza się jednak, że kompletnie o nim zapominamy, a kiedy już go otworzymy, orientujemy się, że za chwilę nie będzie nadawał się do spożycia. Czy można mrozić majonez? Podpowiadamy.
09.10.2023 12:31
Trudno wyobrazić sobie sałatkę jarzynową bez majonezu, podobnie jak jajka na twardo czy sos czosnkowy. Nic więc dziwnego, że większość z nas zawsze ma go w domu. Wiele osób zastawia się, czy można go mrozić, chociażby na wypadek, gdybyśmy nie byli w stanie zużyć go w terminie. Tego zadania podjęła się Marta Zaleska, technolożka żywności, znana na Instagramie jako panitechnolog.
Czy można mrozić majonez?
Podstawą każdego majonezu są żółtka i olej. Oba składniki miksuje się na możliwie najwyższych obrotach. Po chwili zamieniają się w kremową emulsję. Mogłoby się więc wydawać, że majonez można mrozić. Jak się okazuje, nie jest to prawda, o czym przekonuje Marta Zaleska, która pokazała, jak "zachowuje się" rozmrożony majonez. "To będzie lekcja poglądowa o tym, dlaczego nie warto mrozić pewnych produktów spożywczych" — wyjaśniła. Na filmiku wyraźnie widać, że rozmrożony majonez całkowicie się rozwarstwił. Pod wytrąconym olejem znajduje się galaretowata breja, która wygląda nieapetycznie i jak przekonuje technolożka, nie smakuje najlepiej. "To samo dzieje się z majonezem w Waszych sałatkach, sosach itp. Dań z tym składnikiem nie warto mrozić na później, bo i tak ich nie zjesz" - ostrzegła w poście.
Zobacz także
Jak przechowywać majonez, żeby się nie zepsuł?
Jak powinno się przechowywać majonez? Nieotwarty należy schować do szafki albo w inne, suche, chłodne miejsce, gdzie nie dosięgają promienie słoneczne. Z kolei otwarty musi być przechowywany w lodówce. W teorii powinno się spożyć go w przeciągu dwóch tygodni po odkręceniu słoika, w praktyce — nawet do trzech miesięcy, o ile nie zmieniła się konsystencja czy też zapach. Warto pamiętać o tym, aby majonez nabierać wyłącznie suchą i czystą łyżką. W ten sposób przedłużysz jego trwałość.