PoradyLajfhakiZobaczyłam co dzieje się z majonezem w zamrażarce i przestałam mrozić sałatki

Zobaczyłam co dzieje się z majonezem w zamrażarce i przestałam mrozić sałatki

Majonez to jeden z produktów o najdłuższym terminie ważności. Po otwarciu należy spożyć go w przeciągu kilku tygodni. Zdarza się jednak, że kompletnie o nim zapominamy, a kiedy już go otworzymy, orientujemy się, że za chwilę nie będzie nadawał się do spożycia. Czy można mrozić majonez? Podpowiadamy.

czy można mrozić majonez, fot. Getty Images
czy można mrozić majonez, fot. Getty Images
Adrianna Trusiuk

09.10.2023 12:31

Trudno wyobrazić sobie sałatkę jarzynową bez majonezu, podobnie jak jajka na twardo czy sos czosnkowy. Nic więc dziwnego, że większość z nas zawsze ma go w domu. Wiele osób zastawia się, czy można go mrozić, chociażby na wypadek, gdybyśmy nie byli w stanie zużyć go w terminie. Tego zadania podjęła się Marta Zaleska, technolożka żywności, znana na Instagramie jako panitechnolog.

Czy można mrozić majonez?

Podstawą każdego majonezu są żółtka i olej. Oba składniki miksuje się na możliwie najwyższych obrotach. Po chwili zamieniają się w kremową emulsję. Mogłoby się więc wydawać, że majonez można mrozić. Jak się okazuje, nie jest to prawda, o czym przekonuje Marta Zaleska, która pokazała, jak "zachowuje się" rozmrożony majonez. "To będzie lekcja poglądowa o tym, dlaczego nie warto mrozić pewnych produktów spożywczych" — wyjaśniła. Na filmiku wyraźnie widać, że rozmrożony majonez całkowicie się rozwarstwił. Pod wytrąconym olejem znajduje się galaretowata breja, która wygląda nieapetycznie i jak przekonuje technolożka, nie smakuje najlepiej. "To samo dzieje się z majonezem w Waszych sałatkach, sosach itp. Dań z tym składnikiem nie warto mrozić na później, bo i tak ich nie zjesz" - ostrzegła w poście.

Jak przechowywać majonez, żeby się nie zepsuł?

Jak powinno się przechowywać majonez? Nieotwarty należy schować do szafki albo w inne, suche, chłodne miejsce, gdzie nie dosięgają promienie słoneczne. Z kolei otwarty musi być przechowywany w lodówce. W teorii powinno się spożyć go w przeciągu dwóch tygodni po odkręceniu słoika, w praktyce — nawet do trzech miesięcy, o ile nie zmieniła się konsystencja czy też zapach. Warto pamiętać o tym, aby majonez nabierać wyłącznie suchą i czystą łyżką. W ten sposób przedłużysz jego trwałość.

Czy można mrozić majonez, fot. Adobe Stock
Czy można mrozić majonez, fot. Adobe Stock