Zakazane połączenie czy kuchenny mit? Oto cała prawda o jedzeniu pomidora z ogórkiem
Chyba każdy, kto interesuje się kuchnią i zdrowym odżywianiem, spotkał się z opinią, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem. Niektórych to wręcz oburza. No jak to?! Przecież te dwa warzywa świetnie komponują się w sałatkach i na kanapkach. Inni zaczynają kulinarne szachy i starają się za wszelką cenę unikać jedzenia tych składników razem. Kto ma rację? Wyjaśniamy, czy rzeczywiście nie można łączyć pomidora z ogórkiem.
08.06.2023 19:05
Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, prawdopodobnie spotkałeś się z wieloma informacjami o "zakazanych" połączeniach. Jogurt i owoce, mleko i banan, arbuz i melon — to tylko niektóre przykłady. Najwięcej skrajnych emocji budzi jednak dyskusja, czy można łączyć pomidora z ogórkiem. Sprawdziliśmy, jakie są fakty.
Skąd "zakaz" łączenia pomidora z ogórkiem?
Połączenie pomidora i ogórka występuje w wielu sałatkach. Dla niektórych jest to również idealny dodatek do kanapek. Obydwa warzywa mają doskonały smak i są bardzo zdrowe. Skąd więc wzięła się informacja, że nie powinno się jadać ich razem? Podstawą tej teorii jest fakt, że ogórki zawierają askorbinazę — enzym, który niszczy witaminę C, której dostarczają pomidory. Inna teoria głosi, że każde z tych warzyw nasz organizm trawi w innym czasie, przez co można nabawić się wzdęć.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
Informacja o askorbinazie niszczącej witaminę C jest jak najbardziej prawdziwa. Jest jednak pewne "ale". Pomidory nie są jedynym jej źródłem. Mało tego, wiele warzyw zawiera jej znacznie więcej. Pomidory dostarczają tylko 23 mg witaminy C w 100 g. Dla porównania w takiej samej porcji papryki mamy jej 144 mg, a w liściach pietruszki 177 mg. Poza tym nie tylko enzym z ogórków niszczy witaminę C. Jej ilość spada również pod wpływem wysokiej temperatury, światła słonecznego, tlenu i metali ciężkich. Podsumowując, zjedzenie pomidora z ogórkiem nie wpłynie znacząco na ilość spożytej danego dnia witaminy C. Poza tym jest też kilka trików, które pomogą ograniczyć działanie askorbinazy (o czym powiemy za chwilę). Nie jest również prawdą, że łączenie pomidora i ogórka powoduje wzdęcia. Jeśli lubisz ten warzywny duet, możesz spokojnie go konsumować.
Co zrobić, żeby ograniczyć negatywny wpływ ogórków na pomidory?
Askorbinaza uwalnia się w określonych warunkach. Najlepsze jest dla niej środowisko o pH wynoszącym 5,6. Tymczasem naturalne pH warzyw waha się od 5 do 6. Aby zneutralizować ogórkowy enzym, wystarczy zakwasić potrawę. Możesz to zrobić, dodając octu lub soku z cytryny. W przypadku sałatek nie będzie to wcale trudne, ponieważ do większości z nich i tak prawdopodobnie dodajesz dressing. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowywanie sałatek z pomidorem i ogórkiem krótko przed podaniem. Reakcja niszcząca witaminę C nie zachodzi bowiem błyskawicznie. Jeśli od przygotowania sałatki do jej zjedzenia minie tylko kilka minut, najprawdopodobniej nic się nie stanie.