Zakazane połączenie czy kuchenny mit? Oto cała prawda o jedzeniu pomidora z ogórkiem
Chyba każdy, kto interesuje się kuchnią i zdrowym odżywianiem, spotkał się z opinią, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem. Niektórych to wręcz oburza. No jak to?! Przecież te dwa warzywa świetnie komponują się w sałatkach i na kanapkach. Inni zaczynają kulinarne szachy i starają się za wszelką cenę unikać jedzenia tych składników razem. Kto ma rację? Wyjaśniamy, czy rzeczywiście nie można łączyć pomidora z ogórkiem.
Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, prawdopodobnie spotkałeś się z wieloma informacjami o "zakazanych" połączeniach. Jogurt i owoce, mleko i banan, arbuz i melon — to tylko niektóre przykłady. Najwięcej skrajnych emocji budzi jednak dyskusja, czy można łączyć pomidora z ogórkiem. Sprawdziliśmy, jakie są fakty.
Skąd "zakaz" łączenia pomidora z ogórkiem?
Połączenie pomidora i ogórka występuje w wielu sałatkach. Dla niektórych jest to również idealny dodatek do kanapek. Obydwa warzywa mają doskonały smak i są bardzo zdrowe. Skąd więc wzięła się informacja, że nie powinno się jadać ich razem? Podstawą tej teorii jest fakt, że ogórki zawierają askorbinazę — enzym, który niszczy witaminę C, której dostarczają pomidory. Inna teoria głosi, że każde z tych warzyw nasz organizm trawi w innym czasie, przez co można nabawić się wzdęć.