PoradyCałe życie w błędzie! Dietetyczka mówi, czy końcówka banana jest niebezpieczna dla zdrowia

Całe życie w błędzie! Dietetyczka mówi, czy końcówka banana jest niebezpieczna dla zdrowia

Zjadasz banana w całości czy odkrawasz końcówkę? Większość osób robi to drugie, obawiając się bakterii i toksyn. Dietetycy i lekarze mają na ten temat własną opinię. Wyjaśniamy, czy można jeść końcówkę banana.

dietetyczka wyjaśnia, czy można jeść końcówkę banana. Fot. Freepik/Instagram Iwona Wierzbicka
dietetyczka wyjaśnia, czy można jeść końcówkę banana. Fot. Freepik/Instagram Iwona Wierzbicka

24.07.2023 20:25

Chyba każdy słyszał kiedyś, że nie należy jeść końcówki banana. Wiele osób odkrawa ją bezwiednie, nie zastanawiając się nad tym. Tak się robi i już. Ale czy takie działanie ma sens? Dietetyczka przyjrzała się sprawie i udzieliła ostatecznego wyjaśnienia wszystkim, którzy zastanawiają się, czy można jeść końcówkę banana.

Skąd mit o szkodliwości końcówki banana?

Jak czytamy w serwisie WP Kobieta: Odcinanie ciemnej końcówki banana przed zjedzeniem to praktyka, którą wiele osób poznało jeszcze w domu rodzinnym. Często powtarza się, że w tym punkcie znajdują się pasożyty, a jej spożycie może być szkodliwe. Takie wyjaśnienia słyszała większość z nas. W internecie można nawet znaleźć filmiki, na których banany (szczególnie te mocno dojrzałe) są badane pod mikroskopem. Ma to dowieść, że w końcówce owocu znajdują się szkodliwe mikroorganizmy lub inne żyjątka. Specjaliści od żywienia zgodnie twierdzą, że jest to mit.

Czy można jeść końcówkę banana? Fot. Freepik
Czy można jeść końcówkę banana? Fot. Freepik

Czy można jeść końcówkę banana?

Mit skażonej przez pasożyty końcówki od banana obaliła ostatnio aktywna na Instagramie dietetyczka Iwona Wierzbicka. Jej zdaniem, nawet gdyby w czarnej końcówce od banana znajdowały się jakieś żyjątka, nie byłyby one żadnym problemem.

Właściwie w każdym produkcie, który wzięlibyśmy pod mikroskop, znajdziemy "żyjątka". "Żyjątka" nie są dla nas problemem. (...) Natomiast badania pokazują, że dzieci wychowujące się na wsi z brudnymi rączkami są dużo zdrowsze od tych, które wychowują się w mieście — wyjaśnia.

Co z toksynami w końcówce banana?

W końcówce nie ma żadnych "żyjątek". Nie ma również toksyn, których obawiają się niektórzy zwolennicy odcinania końcówki od banana. Swoją złą sławę ta część owocu zawdzięcza prawdopodobnie nieestetycznemu wyglądowi (jest poczerniała). Choć nie wygląda najlepiej, jest ona jednak tak samo zdrowa i bezpieczna jak reszta banana. Iwona Wierzbicka wyjaśnia, że zamiast na zupełnie nieszkodliwej końcówce banana, powinniśmy skupiać się raczej na jego skórce. Banany są spryskiwane różnego rodzaju pestycydami oraz konserwantami. Poza tym na ich powierzchni mogą znajdować się niebezpieczne pasożyty. Bardzo ważne jest więc umycie owocu przed spożyciem. Dotykanie miąższu rękoma, którymi dotykało się brudnej skórki, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

zdrowieowocedieta