NewsyZagadka dzieciństwa rozwiązana! Oto do czego służy dziurka w patyczku od lizaka

Zagadka dzieciństwa rozwiązana! Oto do czego służy dziurka w patyczku od lizaka

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka? Większość z nas w dzieciństwie poszukiwała odpowiedzi na to pytanie, a dziś robią to nasze pociechy. Odpowiedź jest prozaiczna, ale dość zaskakująca.

Dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka? Fot. Freepik
Dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka? Fot. Freepik

30.06.2023 10:44

Lizaki należą do ulubionych słodyczy większości dzieci. Mają różne smaki i kształty, ale najczęściej są to po prostu słodkie kulki na plastikowych lub drewnianych patyczkach. I właśnie te patyczki kryją w sobie odwieczną zagadkę. Kto jako dziecko nie zastanawiał się, dlaczego w patyczku do lizaka jest dziurka? Chyba każdy. A większość z nas do dziś nie zna odpowiedzi... Tymczasem niektórzy są już pytani o to przez swoje pociechy. Oto co powinieneś odpowiedzieć, kiedy o tajemniczy otwór zapyta twoje dziecko.

Dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka?

Dzieci, kiedy dorośli nie są w stanie odpowiedzieć na jakieś pytanie, wymyślają własne wyjaśnienie. W przypadku dziurki w patyczku od lizaka większość maluchów uznaje, że służy do "gwizdania" i usilnie stara się wydobyć z niej dźwięk. Prawda jest jednak zupełnie inna. Chodzi o bezpieczeństwo. Dziurka w patyczku ma sprawić, że lizak nie zsunie się z niego i nie doprowadzi do udławienia się. W czasie nakładania słodkiej masy na patyczek, odrobinę wlewa się właśnie do tej dziurki. Dzięki temu po zastygnięciu lizak jest porządnie przytwierdzony do uchwytu. Zagadka rozwiązana! Jeśli chcesz pokazać swojemu dziecku, jak to się sprawdza w praktyce, możesz zrobić z nim domowe lizaki. Patyczki kupisz w internecie już za kilka złotych. Dodatkową korzyścią będzie możliwość skontrolowania składu słodkiego przysmaku.

Dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka? Fot. Freepik
Dlaczego w patyczku od lizaka jest dziurka? Fot. Freepik

Jak zrobić domowe lizaki?

Jeśli chcesz zrobić z dzieckiem domowe lizaki, masz do wyboru kilka różnych przepisów.

  • Aby zrobić tradycyjne lizaki, zagotuj 200 g cukru, 1/3 szklanki syropu kukurydzianego i 1/3 szklanki wody. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, gotuj ją przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Następnie zwiększ ogień i kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego. Kiedy masa będzie miała 143 stopnie Celsjusza, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia. W czasie chłodzenia dodaj do garnka kilka kropli ekstraktu smakowego i ulubionego barwnika twojego dziecka. Wlej masę do foremek do lodu lub wylej na posmarowaną olejem blachę do pieczenia, tworząc "kleksy" o różnych kształtach. Następnie umieść w masie patyczki i czekaj, aż lizaki zastygną.
  • Zdrowszą wersję lizaków zrobisz, łącząc filiżankę ksylitolu z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Podgrzewaj ksylitol do momentu pojawienia się bąbelków (może to potrwać nawet 30 minut). Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj, a następnie włóż masę do foremek i umieść w niej patyczki. Kiedy mieszanka nieco przestygnie, wstaw lizaki do lodówki na 30 minut.