Dodaj odrobinę do fasoli. Zamiast całą noc, będziesz ją moczyć niecałą godzinę
Dania z fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych coraz częściej pojawiają się na stołach. Nic dziwnego, są bogate w białko, więc doskonale nadają się jako zastępniki mięsa w diecie wegetariańskiej. Gotując je, warto mieć pod ręką sodę oczyszczoną. Wyjaśniamy, po co soda do gotowania fasoli.
28.05.2023 14:27
Soda oczyszczona przydaje się nie tylko do pieczenia ciasta. Można wykorzystać ją również do zmiękczania mięsa. Ten sam preparat przyda się też w czasie przygotowywania dań z fasoli oraz innych roślin strączkowych.
Po co soda do fasoli?
Fasola jest smaczna, pożywna i bogata w białko. Problemem jest jedynie długi czas, który trzeba poświęcić na jej obróbkę. Przygotowanie dań zwykle zaczyna się od namaczania ziarenek w wodzie 8-12 godzin wcześniej. Można jednak znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując sodę oczyszczoną. Dzięki niej łuski fasoli, grochu czy soczewicy rozmiękną znacznie szybciej.
Jak stosować sodę do moczenia i gotowania fasoli?
Jeśli przepis wymaga namoczenia fasoli na noc lub przynajmniej na kilka godzin, możesz zastosować trik, który znacznie przyspieszy całą procedurę. Dzięki tej sztuczce skrócisz czas moczenia do ok. 1 godziny.
- Wsyp fasolę do miski i dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Całość zalej wodą.
- Wstaw miskę do kuchenki mikrofalowej. Nastaw ją na pełną moc i gotuj fasolę przez 10 minut.
- Następnie wyjmij miskę z mikrofalówki i odstaw na 30-40 minut.
- Możesz również dodać odrobinę sody oczyszczonej już na późniejszym etapie — do gotującej się fasoli. Podniesie ona pH wody, dzięki czemu łuski fasoli szybciej rozmiękną. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że po ugotowaniu w sodzie fasola jest bardziej miękka i kremowa.
Soda do fasoli zmniejsza ryzyko wzdęć
Fasola i inne rośliny strączkowe często powodują wzdęcia. Wszystko przez to, że zawierają polisacharydy — złożone cukry, które fermentują w jelitach. To przez nie możesz mieć problemy z gazami. Dodając do gotowania fasoli odrobinę sody oczyszczonej, sprawisz, że zostaną one rozbite, a dzięki temu łatwiej będzie je strawić. Wystarczy 1 łyżeczka proszku na 1 litr wody, by osiągnąć odpowiedni efekt.
Nie wszyscy polecają sodę do fasoli. Oto powód
Dodawanie sody oczyszczonej do fasoli ma wielu zwolenników, ale również przeciwników. Fasola wymoczona lub ugotowana w wodzie z dodatkiem sody będzie lekkostrawna, ale pozbawiona znacznej ilości substancji odżywczych. W czasie gotowania z dodatkiem sody wypłyną one do wody, którą następnie wylejemy. Warto więc zastanowić się, na czym bardziej nam zależy — na szybkim gotowaniu, czy na tym, by danie z fasolą w roli głównej było pełne witamin i minerałów.