Dodaję do wody i gotujący się kalafior przestaje śmierdzieć. Ten trik zdradziła mi babcia
Sezon letni obfituje w warzywa oraz owoce, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Mimo to wiele osób nie korzysta z darów natury w pełni ze względu na specyficzny aromat. Podpowiadamy co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział podczas gotowania.
17.07.2023 11:35
Niektórzy jedzą go zamiast surówki, a nawet ziemniaków. Bardzo często podawany jest z masłem i bułką tartą lub stanowi bazę do zup. Niezależnie od tego, jak lubisz przyrządzać kalafior, musisz go ugotować. Dla większości smród, jaki wtedy unosi się w całym domu, jest nie do przejścia. W efekcie nie kupujemy tego warzywa. Dlatego sprawdź patent na to, jak zneutralizować zapach kalafiora.
Czy warto jeść kalafior?
Warzywo to jest niskokaloryczne oraz stanowi prawdziwą bombę witaminową. Zawiera w sobie witaminę C, K, B6, jak również magnez, wapń, fosfor lub potas. Na dodatek ma dużą ilość błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. W efekcie spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego należy jeść go w sezonie, bo stany zapalne znikną, a odporność się zwiększy. Warzywo to zapobiega także nowotworom oraz infekcjom bakteryjnym lub grzybiczym.
Oto co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział podczas gotowania
Winowajcy należy szukać w związkach siarki, które występują w kalafiorze. Dlatego gotując to warzywo, warto dodać do wody około 1/2 szklanki mleka, co nada mu lepszy smak oraz zlikwiduje nieprzyjemny zapach. Można dorzucić do mleka też odrobinę cukru. On sprawi, że kalafior stanie się delikatniejszy i łagodniejszy w smaku. Soda oczyszczona to prawdziwy pochłaniacz zapachu, dlatego dosyp 1 łyżeczkę do gotującej się wody, a wywąchasz różnicę. Na dodatek kolor warzywa pozostanie biały.
Pozostałe sposoby na nieprzyjemny zapach kalafiora
Oprócz powyższych patentów można wykorzystać liść laurowy, odrobinę soku z cytryny lub szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie one zniwelują zapach oraz poprawią smak warzywa. Dlatego musisz wybrać, czy wolisz standardowy smak kalafiora, czy specyficzny aromat w domu. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, to również istnieje sposób na zamaskowanie przykrego zapachu. Wystarczy podgrzewać zioła np. miętę w piekarniku podczas gotowania kalafiora. Podobne zadziałają też goździki lub ziarna kawy.