PoradyLajfhakiDodaję do wody i gotujący się kalafior przestaje śmierdzieć. Ten trik zdradziła mi babcia

Dodaję do wody i gotujący się kalafior przestaje śmierdzieć. Ten trik zdradziła mi babcia

co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział, fot. Getty Images
co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział, fot. Getty Images
17.07.2023 11:35

Sezon letni obfituje w warzywa oraz owoce, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Mimo to wiele osób nie korzysta z darów natury w pełni ze względu na specyficzny aromat. Podpowiadamy co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział podczas gotowania.

Niektórzy jedzą go zamiast surówki, a nawet ziemniaków. Bardzo często podawany jest z masłem i bułką tartą lub stanowi bazę do zup. Niezależnie od tego, jak lubisz przyrządzać kalafior, musisz go ugotować. Dla większości smród, jaki wtedy unosi się w całym domu, jest nie do przejścia. W efekcie nie kupujemy tego warzywa. Dlatego sprawdź patent na to, jak zneutralizować zapach kalafiora.

Czy warto jeść kalafior?

Warzywo to jest niskokaloryczne oraz stanowi prawdziwą bombę witaminową. Zawiera w sobie witaminę C, K, B6, jak również magnez, wapń, fosfor lub potas. Na dodatek ma dużą ilość błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. W efekcie spowalnia proces starzenia się organizmu. Dlatego należy jeść go w sezonie, bo stany zapalne znikną, a odporność się zwiększy. Warzywo to zapobiega także nowotworom oraz infekcjom bakteryjnym lub grzybiczym.

Obraz

Oto co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział podczas gotowania

Winowajcy należy szukać w związkach siarki, które występują w kalafiorze. Dlatego gotując to warzywo, warto dodać do wody około 1/2 szklanki mleka, co nada mu lepszy smak oraz zlikwiduje nieprzyjemny zapach. Można dorzucić do mleka też odrobinę cukru. On sprawi, że kalafior stanie się delikatniejszy i łagodniejszy w smaku. Soda oczyszczona to prawdziwy pochłaniacz zapachu, dlatego dosyp 1 łyżeczkę do gotującej się wody, a wywąchasz różnicę. Na dodatek kolor warzywa pozostanie biały.

Fresh Cauliflower Prepare for cooking on grey table
Fresh Cauliflower Prepare for cooking on grey table

Pozostałe sposoby na nieprzyjemny zapach kalafiora

Oprócz powyższych patentów można wykorzystać liść laurowy, odrobinę soku z cytryny lub szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie one zniwelują zapach oraz poprawią smak warzywa. Dlatego musisz wybrać, czy wolisz standardowy smak kalafiora, czy specyficzny aromat w domu. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, to również istnieje sposób na zamaskowanie przykrego zapachu. Wystarczy podgrzewać zioła np. miętę w piekarniku podczas gotowania kalafiora. Podobne zadziałają też goździki lub ziarna kawy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także