PoradyWłóż do chlebaka 1 produkt. Pieczywo będzie świeże nawet przez 3 tygodnie!

Włóż do chlebaka 1 produkt. Pieczywo będzie świeże nawet przez 3 tygodnie!

Wiedza o tym, jak przechowywać żywność, jest kluczowa, by nie marnować jedzenia. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przedłużyć świeżość chleba. Wystarczy włożyć do woreczka jedną rzecz.

Jak przedłużyć świeżość chleba? Fot. Genialne.pl
Jak przedłużyć świeżość chleba? Fot. Genialne.pl

Wydawać by się mogło, że przechowywanie żywności jest proste. Chowamy produkty do szafek lub lodówki i tyle. Okazuje się, że dzięki domowym sztuczkom można przedłużyć trwałość niektórych produktów. Prosty trik sprawi, że np. chleb — zamiast przez kilka dni — będzie nadawał się do jedzenia przez ok. 3 tygodnie.

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Chleb jest jednym z produktów, które najlepiej smakują, kiedy są świeże. Niestety zwykle już następnego dnia po zakupie jest zdecydowanie mniej pulchny, przez co gorzej smakuje. Po kilku dniach jest już zupełnie twardy i zaczyna pleśnieć. Istnieje prosty sposób, by temu zapobiec. By bochenek pozostał świeży przez długi czas, wystarczy trzymać razem z nim w opakowaniu jeden produkt. Zastanawiasz się, co to za cudowny składnik? Chodzi o seler naciowy. Wystarczy umieścić kawałek tego warzywa w woreczku z chlebem, by zachował świeżość na nawet 3 tygodnie. Gałązka selera będzie oddawała pieczywu wilgoć, dzięki czemu nie będzie stawało się suche. Zwolennicy tej metody zapewniają, że dzięki selerowi naciowemu na chlebie nie pojawia się również pleśń. W podobny sposób działają przekrojone jabłko oraz ziemniak. Skuteczną metodą na zachowanie świeżości pieczywa jest również mrożenie go. Minusem tego rozwiązania jest jednak konieczność odpowiednio wczesnego wyjęcia go z zamrażarki przed jedzeniem.

Jak przedłużyć świeżość chleba? Fot. Pixabay
Jak przedłużyć świeżość chleba? Fot. Pixabay

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Czasami samo włożenie produktów do lodówki nie zapobiega ich marnowaniu. Warto znać triki związane z przechowywaniem w niej żywności. Dzięki nim każdy produkt będzie nadawał się do spożycia znacznie dłużej.

  • Mięso trzymaj w dolnej szufladzie, która została zaprojektowana tak, że panują tam mniejsza wilgoć i niższa temperatura.
  • Wędliny wkładaj do tej samej szuflady co mięso. Jeśli to niemożliwe, układaj je jak najniżej.
  • Nabiał ustawiaj na najwyższej półce, gdzie panuje najwyższa temperatura.
  • Owoce i warzywa możesz przechowywać poza lodówką. Wyjątkiem są owoce jagodowe, które szybko tracą jędrność. Umieść je na środkowej półce.
  • Marchewki i zielone warzywa trzymaj w pojemnikach z zimną wodą. Dzięki temu na dłużej pozostaną świeże i chrupiące.

Marnowanie żywności to duży problem

Wiedza o tym, jak przechowywać żywność i przedłużyć świeżość chleba, jest bardzo ważna. Dzięki niej będziesz marnować mniej jedzenia. Wyrzucanie żywności do śmietnika to wielki, ogólnoświatowy problem. Statystyki pokazują, że również w Polsce jego skala jest ogromna. W serwisie WP Kobieta czytamy:

Według statystyk Polacy marnują rocznie aż 5 milionów ton jedzenia, z czego 15 proc. marnuje się już na etapie produkcji rolnej. To ogromna liczba, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, ile osób żyje w ubóstwie. Jednym z powodów takiego stanu jest fakt, że większość z nas nie wie, jak przechowywać jedzenie, przez co psuje się ono szybciej niż powinno.