Włóż do chlebaka 1 produkt. Pieczywo będzie świeże nawet przez 3 tygodnie!
Wiedza o tym, jak przechowywać żywność, jest kluczowa, by nie marnować jedzenia. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przedłużyć świeżość chleba. Wystarczy włożyć do woreczka jedną rzecz.
02.06.2023 11:28
Wydawać by się mogło, że przechowywanie żywności jest proste. Chowamy produkty do szafek lub lodówki i tyle. Okazuje się, że dzięki domowym sztuczkom można przedłużyć trwałość niektórych produktów. Prosty trik sprawi, że np. chleb — zamiast przez kilka dni — będzie nadawał się do jedzenia przez ok. 3 tygodnie.
Jak przedłużyć świeżość chleba?
Chleb jest jednym z produktów, które najlepiej smakują, kiedy są świeże. Niestety zwykle już następnego dnia po zakupie jest zdecydowanie mniej pulchny, przez co gorzej smakuje. Po kilku dniach jest już zupełnie twardy i zaczyna pleśnieć. Istnieje prosty sposób, by temu zapobiec. By bochenek pozostał świeży przez długi czas, wystarczy trzymać razem z nim w opakowaniu jeden produkt. Zastanawiasz się, co to za cudowny składnik? Chodzi o seler naciowy. Wystarczy umieścić kawałek tego warzywa w woreczku z chlebem, by zachował świeżość na nawet 3 tygodnie. Gałązka selera będzie oddawała pieczywu wilgoć, dzięki czemu nie będzie stawało się suche. Zwolennicy tej metody zapewniają, że dzięki selerowi naciowemu na chlebie nie pojawia się również pleśń. W podobny sposób działają przekrojone jabłko oraz ziemniak. Skuteczną metodą na zachowanie świeżości pieczywa jest również mrożenie go. Minusem tego rozwiązania jest jednak konieczność odpowiednio wczesnego wyjęcia go z zamrażarki przed jedzeniem.
Zobacz także
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Czasami samo włożenie produktów do lodówki nie zapobiega ich marnowaniu. Warto znać triki związane z przechowywaniem w niej żywności. Dzięki nim każdy produkt będzie nadawał się do spożycia znacznie dłużej.
- Mięso trzymaj w dolnej szufladzie, która została zaprojektowana tak, że panują tam mniejsza wilgoć i niższa temperatura.
- Wędliny wkładaj do tej samej szuflady co mięso. Jeśli to niemożliwe, układaj je jak najniżej.
- Nabiał ustawiaj na najwyższej półce, gdzie panuje najwyższa temperatura.
- Owoce i warzywa możesz przechowywać poza lodówką. Wyjątkiem są owoce jagodowe, które szybko tracą jędrność. Umieść je na środkowej półce.
- Marchewki i zielone warzywa trzymaj w pojemnikach z zimną wodą. Dzięki temu na dłużej pozostaną świeże i chrupiące.
Marnowanie żywności to duży problem
Wiedza o tym, jak przechowywać żywność i przedłużyć świeżość chleba, jest bardzo ważna. Dzięki niej będziesz marnować mniej jedzenia. Wyrzucanie żywności do śmietnika to wielki, ogólnoświatowy problem. Statystyki pokazują, że również w Polsce jego skala jest ogromna. W serwisie WP Kobieta czytamy: